Всички Новини Безопасен ли е круизът?

Безопасен ли е круизът?

Безопасен ли е круизът?Инцидентът с круизния кораб Коста Конкордия постави въпроси около безопасността на круиз ваканциите.

Как е възможно да се случи това на съвременен модерен круиз кораб? Безопасен начин на прекарване на ваканцията ли е круизът? Да очакваме ли отлив в търсенето на круиз ваканции?

На тези и други въпроси разяснение дават от Българското круиз обществото след множеството запитвания на медии, туристически агенции и пасажери.

Как е възможно да се случи това на съвременен модерен круиз кораб?

Разследването продължава своето развитие и световната круиз индустрия залага на професионализма на съответните власти в изясняването на събитията на борда на кораба от 13 януари, 2012 г. Докато това разследване не завърши, ще бъде неудачно да правим каквито и да е изводи. Това, което можем да кажем до момента със сигурност е, че инциденти като този са изключителна рядкост в историята на круиз индустрията. Технологиите, с които разполагат съвременните круиз кораби са невероятно напреднали, а стандартите за безопасност и обучението на персонала са щателни и взискателни.

Това означава ли, че круизът е безопасен начин на прекарване на ваканцията?

Круизът остава една от най-безопасните възможности за ваканция в света, а модерната круиз индустрия е инвестирала милиарди в технологии, процедури и методологии, но-хау, постоянно обучение и тренировки на офицери и екипажи.

Дори когато един единствен смъртен случай е прекалено много, то между 2005-та и 2010-та година круиз линиите са превозили почти 100 милиона пасажера, а смъртните случаи свързани с морски инциденти са едва 16.

Кой е отговорен за безопасността на круиз корабите?

Всички кораби се строят и управляват в съответствие със стриктните изисквания на Международната Морска Организация, която е част от структурата на ООН. Тази организация поставя взискателните световни стандарти за управлението на корабите. Тези стандарти се надграждат от други, поставяни от отделните държави, под чиито флагове плават съответните кораби. Прилагането на тези изисквания се контролира от държавните пристанищни власти на страната, където корабът е регистриран.

Както може да се очаква, екипажът на всеки кораб е подложен на сериозно обучение, тренировки, отиграване на различни ситуации, включително и пълна евакуация на морския съд.

Безопасни ли са круиз корабите?

Всички круиз кораби и круиз линии трябва да спазват изключително стриктните изисквания на Международната Морска Организация. Едно от най-важните изисквания на ММО е Международната Конвенция за безопасност на човешкия живот на море, която покрива детайлни разработки по екипировката за безопасност, процедурите, както и свързаните стандарти, касаещи всички търговски кораби, превозващи над 12 пасажера.

Ще засегне ли този инцидент търсенето на круиз ваканции?

Тъй като е прекалено рано да се прецизира какво въздействие ще има този инцидент, трябва да не забравяме, че круизът е една от най-безопасните възможности за ваканция, меден месец, годишнина, юбилей, фирмено събитие и др.

Круиз индустрията продължава да инвестира сериозни средства в строителството на нови кораби, да обновява съществуващите флотилии, да подобрява и създава нови съоръжения осигуряващи безопасността на пасажерите и екипажа. Всяка година над 16 милиона души отиват на круиз, а ръстът в пътешествията по вода за България за 2010 г. бе над 200%.


Източник: b2bnews.bg

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук