Всички Новини В тъмното - ресторантът за незрящи, където се разменят роли

В тъмното - ресторантът за незрящи, където се разменят роли

В тъмното - ресторантът за незрящи, където се разменят ролиФренски ресторант, в който клиентите не могат да видят какво им е сервирано, често разливат виното по масата и им се налага да разговарят, взирайки се в пълна тъмнина, се оказа такъв успех в Европа, че сега се опитва да стъпи в Ню Йорк и Америка. Веригата Dans Le Noir (В тъмното) тръгна от Париж и вече има ресторанти в Лондон, Москва, Барселона, Киев и Санкт Петербург. Този месец заведение със същото име, в което сервитьорите са незрящи, отваря врати близо до Таймс Скуеър.

Това, което започнало като странно хрумване, се оказало изненадващо популярно начинание на хора, които никога не са имали постоянен контакт с незрящи. После те открили какво е да си сляп и колко умело се адаптират хората с този проблем.

"Когато започнах бизнеса, всички - от банкерите до майка ми - мислеха, че съм се побъркал. Исках да покажа, че компания, в която половината служители са с много сериозни увреждания, може без проблеми да е печеливша, да расте всяка година и да се превърне в уникално международно явление" - споделя 49-годишният Едуар дьо Броли, който е главен изпълнителен директор на Ethik Investment и основател на веригата.

Dans Le Noir не е първото заведение от този тип, макар че е най-бързо разрастващото се. Досега то е обслужило над 1 милион гости в ресторантите си и във временните им варианти във Варшава, Женева и Банкок.

Пионерът Blindekuh (на немски "Сляпа крава") отвори врати в Цюрих през 1999 г. и даде началото на "сляпото хранене", плъзнало към Франция и компанията на Дьо Броли. Движението се разпространи и в други градове по света като Берлин, Шанхай, Монреал и Сан Франсиско.

В Dans Le Noir незрящи келнери отвеждат гостите в тотално тъмната зала на ресторанта, където им сервират "изненада меню" от две или три части.

Собствениците твърдят, че преживяването е невероятно. Първоначално всички са объркани, защото им е отнето едно от ключовите сетива. "Но с помощта на нашите слепи гидове напълно ще преоткриете усещането за вкус и аромат", се казва на интернет сайта на парижкия ресторант.

"Доста е брутално. Нямаш идея какво има в чинията, сетивата ти са напълно объркани. Започваш да говориш по-силно... много е изненадващо" - описва преживяното 40-годишният Жером Линие след рожден ден, прекаран с приятели в заведението.

"Първият Dans Le Noir отвори врати в Париж през 2004 г., две години по-късно се появи и този в Лондон. По това време британските таблоиди бяха доста враждебни. Казваха, че това е трик, уловка, че храната не е добра. Но, както самите британци казват, лошата реклама също е реклама. Днес това е най-печелившият ни ресторант и непрекъснато е претъпкан с гости. Принц Уилям и Кейт Мидълтън са идвали няколко пъти и че това е едно от вероятно съвсем малкото места, където можеха да се скрият от папараците" - разказва Едуар дьо Броли.

Подобно на лондонския и този в Ню Йорк предлага четири менюта-изненада. Едното е пълна тайна, а останалите са за месоядни, вегетарианци и любители на рибата и морските дарове. Цената на вечеря от три части с вино започва от 56 долара на човек.

Малко по-просторен от досегашните, ресторантът може да настани 72 души. Той разчита на стабилния поток клиенти, излизащи след спектаклите от близките театри на Бродуей, а в неделя ще предлага и госпъл брънч.

Дьо Броли твърди, че за първите три седмици резервациите са изчерпани.

Сега Dans Le Noir започва да проучва възможности в Южна Америка и Азия, казва той и изброява Бразилия, Буенос Айрес в Аржентина, Хонконг, Сингапур, Токио и Сеул, като евентуални нови места за веригата.

Той не приема комплименти, че е вероятно един от най-големите работодатели за незрящи хора в света. Ethik Investment, която предлага и СПА центрове "на тъмно", отделя 10 % от печалбата си за благотворителност - основно за подпомагане интеграцията на хора с увреждания. Освен това компанията организира корпоративни събития, на които насочва вниманието към проблемите на хората с недъзи и съветва предприемачите как да наемат служители от тази група.

"Казваме на хората: "Спрете да ги наемате, само за да запълните някаква квота, опитайте се да видите как те могат да са продуктивни в рамките на вашия бизнес" - разказва Дьо Броли.

46-годишният Боханд Туа е един от онези, които преди 4 години започнали работа в парижкия Dans Le Noir. С предпазливи стъпки и бял бастун той стига до работното си място, но вътре е изцяло в свои води и непрекъснато помага от маса на маса, като често го викат на помощ да вдигне паднал прибор.

"В мрака ние сме водачите, така че се получава нещо като размяна на ролите. Там се чувствам добре" - споделя Туа.

Източник: touristsales.com/Ройтерс

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук