Всички Новини "Алма тур" вече е в процедура по фалит

"Алма тур" вече е в процедура по фалит

"Алма тур" вече е в процедура по фалитВсички дружества от групата на "Алма тур" са в процедура по несъстоятелност от днес, съобщи БНР. Тази сутрин дружеството е внесло в съда документи за обявяване на фалит.

Туроператорът ни се оказа твърде задлъжнял. Това се разбра след като българският превозвач "България Ер" отказа полети на руски туристи, почивали у нас чрез "Алма тур", при завръщането в родината им. "Алма тур" държи около 5% от руските туристи, които почиват у нас, заяви преди дни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

В резултат се разрази скандал, който срина имиджа на България, която за това лято отчете с над 20% увеличение на руските туристи. Двете компании са имали договор за чартърните полети, но едната страна се оказа, че не е плащала от началото на летния сезон. Контрактът е бил до края на септември.

Освен контракта с "България ер", туристите на "Алма тур" са били застраховани в ЗД "Армеец".

Съгласно закона, основният дял от активите ще бъде придобит от най-големия кредитор на дружеството. В случая това е Централна кооперативна банка, в която "Алма тур" АД е заложило всичките си активи срещу 26 млн. лева. Сред кредиторите на дружеството са и ЗД "Армеец" и "България Ер". В залога са вписани дори мобилните телефони и принтерите, купувани от дружеството преди септември 2010 г. И тримата кредитори принадлежат към групата "Химимпорт".

Сред активите на "Алма тур" са хотели по Черноморието, луксозният "Тамплиер" в Банско, както и собственост в няколко държави, където "Алма тур" има представителства.

Въпреки многократните предупреждения от страна на "България ер" и съгласие, дадено от мениджърите на "Алма тур", не са били преведени дори парите за оперативните разходи по полетите с туристи на известната туристическа агенция.
"Алма тур" дължи на "България ер" 7 милиона лева плюс 2 милиона, натрупани от неизплатени задължения за това лято.

Заради скандала се чуха и въпроси защо процедурата по несъстоятелност не е била задвижена по-рано, тъй като сега засегнатите руски туристи няма как да поискат да им бъдат изплатени съответните застраховки при такива случаи. Те се изплащат, само ако компанията е била обявена във фалит.

Всички български граждани, които са заминали чрез "Алма Тур", и се намират в Гърция или Турция, ще бъдат превозени до България в събота. Това каза на пресконференция зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, съобщи агенция "Фокус".

Туристите, които имат съответния ваучер или друг платежен документ за полети на 22 и 24 септември, не трябва да заминават. Те ще бъдат обезщетени за сумите, които са платили.

Източник: webcafe.bg

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук