Всички Новини Чинарът в село Гърмен на второ място в конкурса Европейско дърво на годината

Чинарът в село Гърмен на второ място в конкурса Европейско дърво на годината

Чинарът в село Гърмен на второ място в конкурса Европейско дърво на годинатаЧинарът в село Гърмен, обл. Благоевград се нареди на второ място в конкурса Европейско дърво на годината, съобщиха от Фондация „Партньорство" - Чехия, организатор на инициативата. Българският претендент получи над 18 хиляди гласа в онлайн гласуването, в което се конкурираше с националните победители на още четири държави - Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Победител в конкурса стана липата от с. Леличени, Румъния.

Гърменският чинар се класира сред финалистите за първия международен конкурс Европейско дърво на годината, след като беше номиниран от 17-годишната Мария Софтова в българския конкурс „Дърво с корен" и получи голямата награда в него. Инициативата, организирана от Фондация „ЕкоОбщност" се проведе за първи път миналата година, като в нея бяха номинирани за участие 180 дървета от различни краища на България. Повече за „Дърво с корен" може да видите на сайта на „ЕкоОбщност" www.bepf-bg.org.

Конкурсът „Дърво с корен" и излъчването на национален претендент за Европейско дърво на годината предизвикаха неочаквано голям интерес сред българските общности. В онлайн гласуването за определяне на победителя в „Дърво с корен" се включиха близо 6 хиляди души. След победата на Гърменския чинар и класирането му за международния конкурс симпатизантите на инициативата се активизираха и проведоха мащабна кампания в интернет и сред свои близки и познати за набиране на подкрепа и гласове за българския претендент.

„Целта на конкурса Европейско дърво на годината е да привлече вниманието на хората към дърветата, а от там - и към проблемите с опазването на околната среда и да ни накара да бъдем по-разумни в отношението си към природата, за да можем да я съхраним. Каузата да опазим природното си богатство (вкл. горите) е общочовешка и чувството ни на национална гордост би трябвало да се подчини на нея. Затова смятам, че тази инициатива е един чудесен начин не само да научим за интересните дървесни видове в другите европейски страни, но и да се замислим и станем по-активни и да опазваме природното си богатство. Предвид общият човешки план, който ни обединява около конкурса, намирам за не особено достойни опитите да се ползват и нечестни методи за електронно набиране на гласове, които успяха да се прокраднат в европейския конкурс вкл. от българските гласуващи", сподели Любомира Колчева, директор на Фондация „ЕкоОбщност". Регистрираните фалшиви гласове са изтрити и извадени от окончателния брой на гласовете преди справедливото определяне на всеки от финалистите.

„Благодарим на всички, които симпатизираха на инициативата „Дърво с корен" и „Европейско дърво на годината", популяризираха я, вълнуваха се заедно с нас и които се включиха и участваха честно в конкурса", каза Александра Георгиева, координатор на конкурса за България.

Липата от Леличени ще бъде наградена на специална церемония, организирана от Фондация „Партньорство" и Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN) по време на Зелената седмица в Брюксел, като ще получи трофей, дело на известния чешки автор Мартин Патрични. Според историческите свидетелства, дървото е преживяло няколко бедствия, сполетели селото, включително суша, ураганна буря, пожар и наводнения. Хората от Леличени смятат, че тяхната липа расте на благословено място. Благодарение на своята забележителна история, липата беше подкрепена от повече от 23 хиляди души в онлайн гласуването. Повече информация за нея и останалите финалисти можете да намерите на www.treeoftheyear.org.

Следващото издание на българския конкурс „Дърво с корен" се очаква да започне през април тази година. Победителят в него ще участва в конкурса Европейско дърво на годината през 2012 г., към който тогава ще се присъединят и Франция, Ирландия и Полша.

Европейско дърво с корен се организира под патронажа на г-н Янец Поточник, ервокомисар по въпросите на околната среда и с финансовата подкрепа на Държавния фонд за околна среда и Министерството на околната среда на Чешката република.

Резултати от гласуването:
1 място - Липата в Леличени (Румъния) - 23 298 гласа
2 място - Чинарът в Гърмен (България) - 18 374 гласа
3 място - Чинарът в Летени (Унгария) - 8 836 гласа
4 място - Дъбът в Дубине (Словакия) - 3 403 гласа
5 място - Дъбът на Хром (Чехия) - 2 312 гласа

 

Източник: forthenature.org

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук