Всички Новини Пирамидите - затворени за туристи

Пирамидите - затворени за туристи

Пирамидите - затворени за туристиТези дни германските туристически компании върнаха и последните си туристи от Египет. В страната край Нил редица културни паметници са затворени заради нестабилната политическа ситуация. С фатални последици за туризма, коментира Дойче веле.

Едно от най-печелившите пера на египетската икономика е туризмът. Нестабилната политическа обстановка в страната обаче нанесе огромни щети на туристическия бранш, а това най-вероятно ще окаже и дълготрайно влияние върху цялата икономика. Египет е една от любимите дестинации на германските туристи.

От началото на протестите срещу вече бившия президент Мубарак повечето туристически агенции реагираха с нови предложения. "Туифлай" например вече промени целия си сезонен летателен план. През този летен сезон компанията ще ограничи полетите си до Египет, като в замяна предлага на около 50 000 германски туристи полети до Турция и Испания.

Предупрежденията за ограничаване на пътуванията до Египет не смутиха обаче някои чуждестранни туристи, които сега съжаляват. Заради опасността от вандалщини културните забележителности в Египет са затворени за посетители.
"Това беше детската ми мечта - веднъж да видя пирамидите. Сега съм толкова близо до тях, а те без основание са затворени. Можеха да отворят вратите и нищо не би се случило, с изключение на това, че Египет ще спечели така нужните му сега пари", казва един английски турист.

И базарът в Кайро е затворен. "Протестите доведоха до това, че целият район е ограден. Не идват гости, нито в хотелите, нито до пирамидите. Всичко е затворено. Това разруши цялата страна", се оплаква търговец на сувенири.

Голяма част от египетското население е в пряка зависимост от туристическия бранш. Всеки пети еигптянин работи в туризма. Плажовете и културните забележителности на страната привлякоха миналата година 14 милиона туристи от цял свят. Не само търговците се надяват на уталожване на ситуацията. Ако размириците продължат, иневстиционното желание на чуждестранните фирми също ще се изпари задълго.

В доклад на френската банка "Кредит Агрикол" се съобщава, че кризата в Египет струва на страната минимум 227 милиона евро дневно. БМВ възстанови производството си в Египет, но халетата на Даймлер в страната са празни. Концернът Фолксваген преустанови износа си за Египет. Много чуждестранни концерни като енергийният гигант РВЕ, френският Франс Телеком и руският Лукойл вече евакуираха изцяло или отчасти своите сътрудници от Египет.

Фатално за световната икономика би било затварянето на Суецкия канал. През изминалите седмици слуховете за затварянето му доведоха до стремглаво увеличение на ценита на суровия петрол. За първи път от две години насам барел суров петрол от сорта Брент надхвърли границата от сто долара. Сега много трудно да се възвърне доверието на инвеститорите в Египет, а концерни, които досега не са представени в Египет ще премислят дали изобщо да инвестират в страната, смятат експерти.

 

Източник: www.cross-bg.net

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук