Всички Новини Българи търсят евакуация от Египет

Българи търсят евакуация от Египет

Българи търсят евакуация от ЕгипетДвеста български туристи се намират в момента в Египет. Те са заминали само преди 3 дни. Има българи в Египет, които желаят да бъдат евакуирани и търсят съдействие от посолството в Кайро, но има и много, които не искат.
МВнР съветва гражданите да не пътуват в Египет поради все по-голямата несигурност в страната. Протестите в големите градове продължават, а армията има ограничено присъствие на улицата. В цялата страна е въведен комендантски час, който не се спазва от протестиращите. Вчера забраната за движение по улиците бе удължена и вече е от 3 ч. следобед до 8 ч. сутринта.
Всички български граждани трябва да се съобразяват с ограниченията, въведени от местните власти и египетската армия, предупреждават от министерството.

Министърът на външните работи Николай Младенов заяви по bTV, че България е готова още утре да изпрати правителствения самолет до Кайро и Александрия, откъдето да прибере българските граждани живущи и работещи там. В момента се правят списъци на желаещите да напуснат Египет. Някои наши сънародници не желаят да напуснат размирната страна, тъй като имат имущество, за което трябва да се грижат. МВнР дава опция за тези, които желаят да бъдат приютени в българското посолство. В момента в Египет се намират бившите футболисти на ЦСКА Стойчо Младенов и Анатоли Нанков.

Туристическите фирми да подготвят връщане на изпратените от тях туристически групи, съветват от МВнР. Има българи в Египет, които желаят да бъдат евакуирани и търсят съдействие от посолството в Кайро, съобщиха от пресцентъра на МВнР, цитирани от „Фокус" . Уточнява се броят на желаещите, за да се създаде организация. Туроператори са предоставили данни за броя на туристите.

3500-5000 българи годишно посещават Египет като организирани туристи. Това каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. С бизнес пътуванията посещенията надхвърлят 5 000. Египет е познат у нас най-вече като туристическа дестинация. Българите отиват на почивка предимно на Червено море в курорта Хургада. В момента там има около 200 души, които заминаха преди три дни.
Туризмът в югоизточната част на Египет около Червено море не е застрашен в момента от безредиците, които се случват в центровете на големите градове. Може би ще бъдат анулирани екскурзиите до Кайро, тъй като обикновено екскурзиите до Египет включват и един културен тур, който е свързан с пирамидите и по всяка вероятност, ако Кайро не е възможна дестинация като летище и сигурност на пътниците, ще бъдат анулирани тези екскурзии в близките дни, каза Драганов.

Министерство на външните работи (МВнР) предоставя телефони, факс и е-mail, на които близки на български граждани, намиращи се в Египет, могат да изпратят данни за контакт с тях и да получат информация за ситуацията в страната:
Телефони в МВнР : (02) 948 2404; (02) 948 23 61
Факс: (02) 971 36 20; (02) 870 71 37
E-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
Контакти на Посолството на Република България в Кайро:
0020 2 27 363 025 ; 0020 2 27 366 077;
Мобилни : 0020 12 317 05 04 ; 0020 16 506 17 18
Факс - 0020 2 27 363 826

 

Източник: dnes.dir.bg
Снимки: EPA/БГНЕС

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук