Всички Новини Да изкачиш Черни връх 2080 пъти

Да изкачиш Черни връх 2080 пъти

Да изкачиш Черни връх 2080 пъти76-годишният перничанин Георги Петров е изкачил най-високата точка на Витоша - Черни връх, над 2000 пъти. Бившият ценови инспектор, който е родом от Елховско, започнал да осъществява планинските турове от 1968 г., катерейки средно по два пъти седмично Витошкия първенец. Младият тогава турист хващал още в 3.30 ч. автобус от Перник за София. В 4.00 ч. тръгвал от Владая към сърцето на планината. За два часа и петдесет минути достигал върха и след кратка почивка малко след 7.00 ч. тръгвал обратно.

Страстта му към туризма била толкова силна, че дори спестявал от времето в командировки в столицата, за да забегне към върха. Свършвал бързо служебната работа, на връщане от София слизал във Владая, прибирал официалния костюм и вратовръзката, обличал туристическия екип и тръгвал към върха.

Всяко изкачване Георги отбелязвал в тефтера си. Така броил до 2 080 пъти и след това спрял. При 150 от изкачванията туристът бил съпровождан от булонката си Сара.

Георги е известен повече с прякора си Бичи, който получил по време на походи в Рила и Пирин, защото винаги вървял напред и правел пъртини.
Той е направил първата маркировка в пернишкия дял на Витоша до Черни връх. За целта използвал сухи борчета, от които издялал дървени колове. Боя за маркиране му дали от кметството в с. Кладница, където се заселил след пенсионирането си. По същия начин направил маркировка до с. Чуйпетлово, както и от хижа "Трендафила" към с. Мърчаево. За участието му в полагането на лентова туристическа маркировка на територията на Природен парк "Витоша" ентусиастът получил благодарствено писмо от Дирекцията на парка, което е поставил на видно място в дома си.

Възрастният вече турист и сега не се разделя с планината. Всяка сутрин той се разхожда по 4-5 часа в гората. През лятото рано в утрото мие краката си в росата, а през зимата - вечер в снега.
Въпреки напредналата възраст не пие никакви лекарства, само по малко вино и ракия собствено производство и сокове от диви плодове.

Планината е изпъстрена от табели, изработени от Георги. Негово дело е табелата "Пътека без аптека", поставен в началото на маршрута Кладница-Чуйпетлово. "Поклон пред великата майка природа!", "Пари, алчност, имоти - не. Приятелю, поклони се на майката природа!", гласят най-честите послания на Бичи, окачени по витошките дървета.
Със специална табела е ознаменувана и срещата на туриста с мечка в гората през 2005 г. близо до дома му в с. Кладница. Георги излизал на поредната си сутрешна разходка заедно с кучето. След първите метри в гората животното се дръпнало и се сгушило в краката му. Тогава Георги видял мечката, която ровела мравуняк. Развикал се силно и тя избягала, разказва туристът.

Планинарят признава за себе си, че се чувства като див елен, изоставен от стадото. Затова при всяко излизане в гората маркира с надписи пътя, по който е преминал. В Кладница го определят като феномен, чудак, или самотен бегач на дълги разстояния.

В списъка на рекордите си Георги Петров е записал 4-дневен преход от Папаз чаир в Пирин през Рила до Черни връх, както и 10-дневен поход от Ком до Емине.
Той е планински водач в Рила и Пирин, носител е на медал за спортна слава първа степен и на значка на БТС за активна туристическа дейност. Награден е с грамота за преплуване на река Дунав.
Най-скъпи за Георги обаче са благодарствените писма, оставени от непознати туристи по маркирани от него пътеки.

 

Източник: vesti.bg

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук