Всички Новини Перник привлича туристи с фестивала Сурва

Перник привлича туристи с фестивала Сурва

Перник привлича туристи с фестивала СурваВ последните дни на януари в Перник ще се проведе юбилейното 20-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва". Проявата ще бъде изпъстрена с множество събития, които се очаква да напълнят града с български и чуждестранни туристи.
Участие са заявили 94 български и 12 чуждестранни групи, или общо над 6 000 участници. За първи път в Перник ще дефилират палестинци и албанци, информират от Общината.

Градът се стреми да утвърди и развие маскарадната традиция, като я превърне в интернационален туристически продукт. Миналата година Перник бе обявен за европейска столица на сурвакарските игри.

За първи път тази година фестивалът има талисмани - това са двойката сурвакари Сура и Сури. Куклите ще се продават като сувенири и ще присъстват на живо във всички ритуали на фестивала.

Седемстотин различни сувенири, свързани с маскарада, ще могат да си купят зрителите по време на юбилейното му издание. На специален базар, наречен „Сурвакарско село" на българските и чуждестранни гости на фиестата ще бъдат предложени традиционни маски и костюми, амулети, звънци, битови предмети, съпътстващи зимната сурвакарска традиция. В специално открити работилници за маски майстори ще демонстрират на живо изработването на оригиналните ликове.
Ще се продава и сурвакарско вино с емблемата на фестивала. Винарските изби - производители на еликсира, ще заделят процент от постъпленията от реализацията му и за община Перник.

За първи път тази година на чуждестранните гости ще бъде предложен фестивален разговорник на руски, английски и френски език, включващ превод на най-употребяваните изрази по време на маскарада. Чужденците ще разполагат и с карта на центъра на Перник, на която са обозначени забележителните сгради, край които преминава маршрутът на дефилиращите групи.

Тази година двойно е увеличен маршрутът на дефилетата, които ще преминават почти през цялата централна градска част. Забавата ще продължи на пътуващи платформи с кукери и сурвакари, които ще обикалят и най-отдалечени кътчета на града. Инициативата е припозната от европейските фестивали в Дюселдорф, Кьолн и Венеция.

Официалното откриване на фестивала ще се състои на 28 януари с гала-спектакъл "20 пъти по-добри", в чест на 20-годишния юбилей.

Фестивалните шествия започват на 29 януари от 10:00 ч. на площад "Кракра" и ще продължат до 17:00 ч. По традиция гостуващите чуждестранни групи ще се изявят на втора сцена пред Двореца на културата от 14:00 до 17:00ч.
Между 15:00 и 16:00ч. ще се състои фото-сесия на чуждестранните групи на средновековната пернишка крепост. Денят ще завърши с "DJ под звездите" - забавна програма, която ще започне от 19:00ч. на площад "Кракра".

30-ти януари ще продължи от 10:00 ч. с фестивалните шествия на централния градски площад и с работилницата за маски в Общински младежки дом.
От 15:00 до 16:00ч. вратите са отворени за посещение на Подземния минен музей, Регионалния исторически музей, Мемориала на миньорския труд и Средновековната пернишка крепост. Официалното закриване на фестивала ще започне в 18:00ч. на площад "Кракра".

 

Източник: expert.bg

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук