Всички Новини Българите ще пътуват по-малко в чужбина около празниците

Българите ще пътуват по-малко в чужбина около празниците

Българите ще пътуват по-малко в чужбина около празницитеБългарите ще пътуват по-малко в чужбина покрай предстоящите коледни и новогодишни празници, а в страната най-висок интерес има към местата за селски и планински туризъм. Това сочат наблюденията на туроператори малко преди края на декември.

Тази тенденция в предпочитанията започна още през миналата година и основното й обяснение е затруднената икономическа ситуация, както и опит да "се избяга" от големите курорти. Като цяло повечето фирми в сектора не отчитат намаление на цените спрямо предходния сезон, но пакетите, предлагани около празниците, стават все по-разнообразни и като продължителност, и като предлагани услуги.

Още в началото на годината Националният статистически институт започна да отчита намаление на пътуванията на българи в чужбина между 20 и 40 на сто за различните месеци. Въпреки че, статистиката не може да каже дали спадът се е "прелял" в пътувания в страната, повечето туроператори твърдят, че има известно увеличение на почивките на българи в България.

Тази тенденция се забелязва и покрай резервациите за празниците. Туристическите компании са заявили по-малко чартъри до по-топлите дестинации, показва статистиката на летище София. Според сдруженията на туроператорите сега има и по-малко оферти и търсене за прекарване на празниците в съседните държави - Гърция и Турция.

Сред българските оферти в момента най-малко търсене има на тези по Черноморието. По данни на хотелиерската организация във Варна интересът към празнуване на Нова година в морските курорти намалява, очакват се и по-малко румънци спрямо миналата година.

Проверка сред публикуваните оферти показва, че цените тръгват от 20 лв. на вечер в малките хотели и достигат около 250 лв. в по-големите. Повечето оферти са с една или две нощувки и са на принципа "ол инклузив". В момента обаче има свободни места в почти всички курорти. Туроператори казват, че на места като Слънчев бряг и други се купуват пакети предимно от хора, живеещи в съседните градове.

Все още има и свободни места в големите зимни курорти както в стандартните хотели, така и в апартхотелите. При тях цените варират най-много, като тръгват от 50 лв. за нощувка в семеен хотел в Банско например и достигат до между 1500 и 2500 лв. за едноседмична почивка в луксозен хотел. Тези цени са съпоставими и дори по-високи от почивки в чужбина.

През тази година за разлика от предишната има много оферти с настаняване за две или три нощувки, което според представители на туристическия бранш се дължи на факта, че новогодишните празници се падат през почивните дни.

По данни на туроператори най-бързо през тази година са били продадени вили и къщи в по-малки планински курорти и места за селски туризъм като Троян, някои от селата около Велико Търново, Габрово и др. При тях също няма съществена промяна на цените - те са средно 40-50 л.в на ден на човек, но се търсят заради възможността големи компании да прекарат сами празниците.

 

Източник: dnevnik.bg

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук