Всички Новини Броят на почивалите в страната е спаднал с близо една пета

Броят на почивалите в страната е спаднал с близо една пета

Броят на почивалите в страната е спаднал с близо една петаЛицата, които са почивали в страната, са 1 265.5 хил. и намаляват с 18.5% в сравнение със същия период на 2009 година. Броят на почивалите в чужбина се увеличава с 20.9% и достига 205.1 хиляди., сочат данни на НСИ.

По предварителни данни през третото тримесечие на 2010 г. 1 470.6 хил. български граждани са осъществили туристическо пътуване с лична цел. Основната част от пътувалите лица на 15 и повече години в чужбина или в страната са посочили като причина за своето пътуване "почивка и екскурзия" и "посещение на близки". Относителният дял на пътувалите в страната на почивка или екскурзия е 61.7%, а на пътувалите в чужбина със същата цел - 67.0%.

През третото тримесечие на 2010 г. най-много са пътували хората на възраст 25 - 44 години - 43.5% от общия брой пътували лица с лична цел, и на възраст 25 - 34 години - 41.0% от пътувалите лица с професионална цел. Най-малък е делът на пътувалите лица на възраст над 65 години - 7.9% от общия брой пътували лица с лична цел.

Структурата на разходите за туристически пътувания по видове през третото тримесечие на 2010 г. показва, че за туристическите пътувания в страната най-голям е относителният дял на разходите за храна - 45.4% от всички разходи, а за пътуванията в чужбина - на разходите за транспорт - 32.1% от всички разходи.

През третото тримесечие на 2010 г. едно лице на 15 и повече навършени години е похарчило средно 390.4 лв. по време на своето лично пътуване в страната и 660.9 лв. за пътуване в чужбина. Същевременно разходите на едно лице за професионално пътуване са средно 188.4 лв. в страната и 649.8 лв. в чужбина.


Източник: expert.bg

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук