Всички Новини Разработват стандарти за туристическите информационни центрове

Разработват стандарти за туристическите информационни центрове

Разработват стандарти за туристическите информационни центровеЕдинни стандарти за туристическите информационни центрове в страната могат да влязат в сила до края на 2012 година. Това съобщи Мария Иванова - ръководител на проекта в Националния пресклуб на БТА , предаде агенцията. Правилата ще се разработват в рамките на проект на МИЕТ за създаване на мрежа от туристически информационни центрове, работеща по единни стандарти. Инициативата е финансирана по програмата "Регионално развитие" на ЕС. Проектът е на стойност 637 020 лева и е с продължителност 24 месеца.

Иванова цитира проучване на МИЕТ от 2009 г., според което туристическите информационни центрове са едва на четвърто място като източник на информация за туристически услуги. Класацията оглавява интернет, следван от националната туристическа администрация и специализираните печатни издания.

Общо в Националния туристически регистър досега са вписани 64 информационни центрове (ТИЦ), които съществуват под различни наименования, с нееднородни функции, дейности, оформление, оборудване и работно време. От тях 46 са общинска собственост, 12 на неправителствени организации и 6 към частни фирми, създадени по различни фондове и програми, подчерта Мария Иванова.
Тя добави, че целта на проекта е да се създаде мрежа от информационни центрове, които да отговарят на единни изисквания по отношение на сграда, разположение, оборудване и работно време. Предвижда се да се изработят еднакви правила за квалификацията на персонала, вида на предоставяните услуги, събирането на такси, добави тя.

Новосъздадените и съществуващите до момента туристически информационни центрове в страната ще бъдат свързани в единна национална мрежа не по-късно от 2015 г. Иванова посочи, че включването в мрежата ще бъде доброволно и ще носи преки ползи за бенефициентите. Mинистерството ще ги снабдява с безплатни рекламни материали, ще получават актуална туристическа информация и ще участват в разработването на нормативни актове, отнасящи се до тяхната дейност, отбеляза Иванова. Тя допълни, че ползите ще бъдат големи и за хотелиерите, туроператорите и туристите.

Разчетите на МИЕТ сочат, че поне 70% от съществуващите и новооткрити ТИЦ ще се свържат в общата информационна система. Повишаването на тяхната разпознаваемост ще доведе до ръст от 5% на база планирани 680 хил. посетители в страната за 2013 г. Очаква се увеличаване и с 1 ден на престоя на 6 на сто от туристите, което са допълнителни 40 хил. броя нощувки, от които 1б хил. на чужденци.

 

Източник: expert.bg

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук