Всички Новини Приходите в хотелиерството през лятото надхвърлиха очакванията

Приходите в хотелиерството през лятото надхвърлиха очакванията

Приходите в хотелиерството през лятото надхвърлиха очакваниятаПриходите от нощувки през лятото - от юли до септември, в хотелите и другите места за настаняване в страната нарастват с близо 13% спрямо миналата година, като голяма част от тях са реализирани от чужденци.
Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в четвъртък. Резултатите надхвърлят очакванията и на държавата, и на бизнеса за летния туристически сезон. Те бяха за ръст от 5% в сектора през цялата 2010 г.

Едното обяснение за по-добрите резултати за третото тримесечие е силният приток на туристи през юли и август. От сектора смятат и че има известно изсветляване на бизнеса, тъй като за първи път Националната агенция за приходите събира информация за пристигащите туристи още на летището.
Данните показват още, че ръстът в броя на реализираните нощувки изпреварва този на постъпленията от тях, което потвърждава и тезата на представители на бизнеса, че през лятото са били увеличени намаленията на туристическите пакети.

Според информацията от НСИ през третото тримесечие хотелиерският сектор е реализирал приходи от нощувки за над 359 млн. лв., което е ръст от 12.6% на годишна база. От тях над 287 млн. лв. са дошли от чуждестранни туристи.

През лятото огромен дял продължава да има морският туризъм - от всичките приходи близо 173 млн. лв. влезли в Бургаския регион, а други 116 млн. лв. - във Варненския. На трето място е София-град, където приходите от нощувки са надхвърлили 21 млн. лв.

Нощувките в хотелите се увеличават с по-бързи темпове от постъпленията от тях. Данните показват, че през лятото са направени над 9.3 млн. нощувки, което е с 11.4 на сто повече от същия период на 2009 г. От българи са 2.6 млн., или 4.2 на сто повече от миналата година. Чужденците пък са реализирали с 14.5% повече нощувки, или близо 6.7 млн. от всички.

Статистиката, която измерва дейността на местата за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и др., отчита и увеличение на хотелската база. Според официалните данни в тези места за подслон е имало почти 267 хил. легла, което е ръст от 2.2% на годишна база.
Общата заетост на леглата в средствата за подслон и местата за настаняване през третото тримесечие на 2010 г. е 39.9%, което е с 3.3 процентни пункта над регистрираната за същия период на 2009 г., показват още осреднените данни за цялата страна.

Големите туристически сдружения вече съобщиха, че през това лято е регистрирано увеличение на туристите в морските курорти, но приходите растат с по-бавен темп заради намалените заради кризата цени. Някои хотелиери дори съобщиха, че постъпленията са сходни с миналогодишните.

Вчера от българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация съобщиха, че отчетените близо 13% ръст на приходите между юли и септември са надминали предварителните им очаквания. "В действително юли и август бяха много силни, но през останалите летни месеци туристите бяха на приливи и отливи", коментира председателят на организацията Благой Рагин.

Според други негови колеги резултат са дали и акциите на агенцията за приходите, които за първи път през тази година имаха изнесени офиси на морските летища, където туроператорите попълваха бланки за броя на туристите, които посрещат, и местата, където ги настаняват. Тези данни се сравняваха и с информацията, подадена и от приемащите страни.

Източник: dnevnik.bg

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук