Всички Новини Хотелиерите с данък, за туристите - такса

Хотелиерите с данък, за туристите - такса

Хотелиерите с данък, за туристите - таксаКомбинирано облагане ще замени туристическата такса от 2011г. За това са се договорили министерствата на финансите и икономиката. Първоначалното предложение на вицепремиера Симеон Дянков бе само за местен данък върху хотелиерите, но то срещна съпротива от туристическия бизнес.

Новата схема на облагане е по-обвързана с броя на туристите и туристическата такса ще се плаща от клиентите, а не от хотелиерите, обясни зам.-министърът по туризма Иво Маринов.
Хотелиерите обаче ще дължат своеобразен минимален данък на общината в началото на годината. Той ще се изчислява на база легла в хотела, категория и минимална заетост, която ще определя общината.

Тя не може да е по-малка от 30%, тъй като под такава заетост няма смисъл да съществува хотелът, твърди Маринов. В края на годината ще има изравняване. Ако се окаже, че има повече от определения от общината минимален брой, хотелиерът ще трябва да доплаща. Няма да има обаче възможност за възстановяване на данъка, ако се окаже, че през годината не е имало достатъчно гости, обясни Маринов.

В същото време към цените на хотелите ще продължи да се добавя туристическа такса, която се дължи от клиентите. Така всъщност хотелиерът ще си връща дадените за първоначалното облагане средства, а събраните в повече ще отиват в хазната на общината.
Таксата ще има минимални и максимални нива според категорията и броя на леглата. „Конкретните размери ще се уточняват от експертите на финансите и икономиката в понеделник. Няма да има обаче такса по-ниска от 20 ст. на нощувка", заяви Маринов.

България ще води преговори със CNN и няколко европейски телевизии за излъчване на реклами на страната ни, съобщи още зам.-министърът. Това ще стане на започващото днес в Лондон туристическо изложение. "Ако бюджетът няма възможност за преки реклами, ще се преговаря за репортажи за българския туризъм", каза Маринов. Страната ни вече излъчва клипове по "Дискавъри", "Нешънъл джиографик", "Евронюз" и "Евроспорт".

Поне 2% увеличение на туристите от Великобритания трябва да донесе участието ни в изложението. 292 кв. м ще е площта на щанда на България, ще участват 23 фирми и общини. Целта е да се представят възможностите за културно исторически туризъм в София, Черноморието, Рила, Пирин и Стара планина.


Източник: 24chasa.bg

 

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук