Всички Новини Основен проблем в Стария Пловдив е поддържането на сградите

Основен проблем в Стария Пловдив е поддържането на сградите

Основен проблем в Стария Пловдив е поддържането на сградитеПолитиката, която провеждаме е насочена към решаването на текущи проблеми и формирането на по-стратегическа визия за опазването и използването на историческото и културно наследство на град Пловдив в интерес на обществото. Това каза министърът на културата Вежди Рашидов, който отговори на въпрос на народния представител Величка Шопова относно мерките, които взима Министерство на културата относно опазване на недвижимото културно наследство на град Пловдив, предаде репортер на Агенция „Фокус".
Шопова посочи, че град Пловдив е един от най-древните градове в нашата страна със запазено културно наследство от различните епохи. „За мен и моите съграждани е изключително важно да знаем, че няма да бъде застрашено историческото наследство на град Пловдив", заяви тя.
Министър Рашидов заяви, че приетият общ устройствен план на гр. Пловдив и заложените в него идеи за подход към недвижимото културно наследство. „Предстои изграждането на план за опазване и управление на историческа зона Старинен Пловдив, което е изискване по Закона за културното наследство. Министерство на културата подготвя проект за наредба за обхвата, структурата, методологията на плановете за опазване на културното наследство. Амбицията ни е през 2011 година в съответствие със Закона за културното наследство да бъде възложено изготвянето на плановете за опазването на недвижимите културни ценности, включени в списъка на ЮНЕСКО, в това число и архитектурно-исторически резерват старинен Пловдив", посочи министър Рашидов.
Той каза, че има създадена комисия, която е извършила проверка за състоянието на резервата и е посочила мерки. Основен проблем се явява поддържането на сградите. Общинската администрация е внесла заповеди за изпълнение на мерки за поправянето им.
Министър Рашидов каза още, че са в ход проектите за подземен музей на Филипопулис, който се финансира по линия на механизма за европейско и икономическо сътрудничество и се подкрепя от МК. Министерството ще стартира собствен проект в Пловдив, свързан със социализацията на Малката Базилика, който е подкрепен от Фондация „Америка за България".
Министър Рашидов припомни, че Стария Пловдив е двукратно номиниран за включване в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство и заяви, че от Министерство на културата се стремят да провеждат адекватна и ефективна политика за опазване интегрирането на богатото културно наследство в съвременната жизнена среда.

Източник: Фокус
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук