Всички Новини Приключили са разкопките на Некропола в Несебър

Приключили са разкопките на Некропола в Несебър

Приключили са разкопките на Некропола в НесебърПриключиха разкопките на Некропола в Несебър и сега предстои комисия да се произнесе за съдбата на откритите останки. Това каза пред Агенция „Фокус" директорът на Музей „Старинен Несебър" Петя Кияшкина. Това е трето лято, през което се работи на Некропола на Месамврия. „Бяха изследвани и документирани над 300 погребални съоръжения от класическата епоха (V - ІV в. пр. Хр.), елинистична епоха, късна античност и средновековие. На първо място като най-ценна находка е бронзовата хидрия от ІV в. пр. Хр. в гробно съоръжение „Циста". Хидрията е много добре запазена и в нея чрез трупоизгаряне е бил погребан най-вероятно мъж. Затова съдим по откритата стригила и бронзовия венец, положен върху шийката на хидрията. За първи път открихме и добре запазен дървен саркофаг от ІІІ в. пр. Хр., който сега е консервиран", каза още тя. През това лято е проучена около 3 дка площ за 6 месеца работа на терен и в началото на октомври проучванията са приключили. Една част от откритите гробове в Некропола на Несебър ще трябва да бъдат запазени на място, каза директорът на Музей „Старинен Несебър" Петя Кияшкина. Теренът е общински и община Несебър смята да изгради административна сграда на това място. „При едно бъдещо строителство трябва да се мисли за вграждането на откритите съоръжения в строежа и за тяхното експониране", каза още тя.
В момента се извършват и спасителни археологически проучвания на терен в Стария град на Несебър, където общината предвижда да изгради детска градина. „Тодор Марваков работи там и проучването ще продължи до края на ноември или началото на декември. Проучването е в съвсем начален етап. Миналата година той направи сондажно проучване, според което на това място има археологически структури. И сега той прави цялостното проучване", каза още директорът на Музей „Старинен Несебър".

Източник: Фокус
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук