Всички Новини Липса на застраховки остави без лиценз 105 туроператора

Липса на застраховки остави без лиценз 105 туроператора

Липса на застраховки остави без лиценз 105 туроператораМинистерството на икономиката е заличило от регистъра на туроператорите 105 фирми, които не са подновили професионалната си застраховка или не са подали уведомление до ведомството за това. Това съобщиха от министерството в понеделник.
Според публикувания списък по-голямата част от компаниите са сравнително малки и са предимно регистрирани в София или в черноморските градове.

През август справка в регистъра на туроператорите показа, че над 25% от тях - или близо 300 компании, са с изтекли застраховки, макар по закон да трябва да ги подновяват всяка година и да изпращат уведомление до икономическото министерство.
От ведомството още тогава съобщиха, че предишният им опит е показал, че в доста от случаите всъщност са сключвани полици, но дружествата не са изпращали уведомителни писма до министерството.

Тогава беше съобщено още, че се прави цялостна проверка на бранша съвместно с комисията за защита на потребителите. От икономическото министерство съобщиха, че тя вече е приключила и фирмите с неподадени застраховки са били предупредени, че следващата санкция е заличаване от регистъра. Повечето от тях са предоставили застрахователните си договори, но други 105 не са, заради което са заличени от регистъра.

Застраховките за отговорност на туроператора се сключват в полза на крайните клиенти, като целта им е да ги предпазят от различни ситуации като неразплащане с контрагенти, изпадане в несъстоятелност и др. Те са задължителни за издаването на лиценз за туроператорска дейност.


Източник: Дневник

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук