Всички Новини Тракийската резиденция на връх Кози грамади ще стане паметник на културата с национално значение

Тракийската резиденция на връх Кози грамади ще стане паметник на културата с национално значение

Тракийската резиденция на връх Кози грамади ще стане паметник на културата с национално значениеМеждуведомствена комисия, създадена със заповед на министър Вежди Рашидов, ще посети връх Кози грамади на 25 октомври. Комисията ще определи границите на археологическия комплекс и статута на тракийската резиденция като паметник на културата от национално значение. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от Националния исторически музей. Според археолога д-р Иван Христов, ръководител на разкопките връх Кози грамади има потенциал да се превърне в перлата на Средна гора. Надежда за това вдъхва известната ангажираност на вицепремиера Симеон Дянков, на министър Божидар Димитров, на зам.-министъра Тодор Чобанов и на общинското ръководство на Община Хисаря към разработване на конкретни планове за изграждане на пътна инфраструктура и за проучване в дългосрочен план на археологически обекти. Проф. Валентин Тодоров от НХА е разработил проект за консервация на разкритите тракийски старини.
В експедицията участва като консултант специалистът по антична архитектура от Софийския университет д-р Даниела Стоянова. Тя, заедно със своите колеги от НИМ, е на път да предложи план на възстановяване на общия вид на големия храм. Този храм е единственият по рода си на този етап на Балканите. Бил е висок около 4 метра, а входът му е бил украсен с т. нар. йонийска рамка, позната от някои гробници в Тракия. Никак не е случаен фактът, че входът на храма е с абсолютно еднаква ширина и пропорции с входа на Четиньова могила - най-големият подмогилен храм в Югоизточна Европа, открит от д-р Георги Китов през 2000 г. До този момент са документирани около 200 каменни блока. Предстои да бъдат открити и инвентирани поне още 100 блока.
Три пътни артерии пресичат връх Кози грамади. Те са част от сложна пътна връзка, свързваща подмогилните храмове около днешния Старосел с едноименния връх. Иван Христов е нарекъл тази връзка Свещения път. Екипът е открил нов тракийски път, широк на места до три метра, подравнен и подзидан на стръмните склонове. Той опасва от всички страни Кози грамади на нивото на царската резиденция. Покрай него гората скрива привидно огромни мегалитни форми, които предстои да бъдат проучени.
Сред новите открития на връх Кози грамади е втора крепостна стена, която опасва площ от 4 дка. Както първата, така и тази, е изградена от масивни каменни блокове. До близо три метра тази внушителна стена е буквално скрита от планината и всяка копка доказва, че е сред най-добрите образци на крепостното строителство на траките. До края на месец октомври археолозите са на път да разгадаят сложен пъзел от архитектурни детайли, които правят обекта изключително интересен. Древните траки са изградили резиденцията на три нива, изсичайки и подравнявайки част от югоизточните скални склонове на Кози грамади. Налице е план, сред който изпъква в средата големият надземен храм, пространство за живеене на персонала на резиденцията, заключен между двете стени, сакрална територия около храма и по-висока част към планината, където предстои да се допроучи още една част от крепостта. По ъглите на този комплекс са били изградени кули-бастиони.
Археолозите са открили на 300 метра североизточно от резиденцията огромни кариери за добиване на скални блокове. Още личат скалите, изсичанията, а на терена са открити полуготови блокове и железни сечива за обработка на камъни.

Източник: Фокус
Снимка: НИМ
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук