Всички Новини България има богат ресурс за туризъм с цел наблюдение на птици

България има богат ресурс за туризъм с цел наблюдение на птици

България има богат ресурс за туризъм с цел наблюдение на птициС географското си положение и природни дадености България е сред страните с най-богат ресурс за туризъм с цел наблюдение на птици (т. нар. бърдуочинг туризъм). В страната ни има 420 вида птици - от около 800 в Европа. Това казва в интервю за БТА председателят на Българското дружество за защита на птиците Петър Янков.

Някои от тях могат да се видят на континента почти само или най-лесно и удобно в България (например черногърбо каменарче, индийско шаварче и дори прочутата червеногуша гъска). Друга особено привлекателна група са най-застрашените и редки птици на Земята, от които в България се срещат 32 вида. За сравнение - в Белгия има 7, а в Швейцария - 8 такива вида.

По Черноморското крайбрежие минава един от най-оживените прелетни пътища на птици в света - Виа Понтика, което осигурява на туристите едни от най-величествените гледки на хиляди мигриращи щъркели, пеликани и хищни птици, понякога в рамките дори на час наблюдение, каза Янков и допълни, че най-добри възможности за наблюдение предлагат Черноморското крайбрежие и Родопите.

Янков признава, че страната ни няма традиции в този вид туризъм, а хората, които го предпочитат са от средната класа. Бърдуочърите са предимно граждани на Великобритания, Дания, Холандия, Германия, Швейцария, САЩ, Белгия и Япония. В редица случаи това са хора от третата възраст с най-различни професии - от библиотекари до военни пилоти и професори в едни от най-известните университети в света, казва Янков.

Източник: dariknews.bg

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук