Всички Новини Екскурзиантите също трябва да бъдат отчитани от статистиката

Екскурзиантите също трябва да бъдат отчитани от статистиката

Екскурзиантите също трябва да бъдат отчитани от статистикатаЕкскурзиантите също трябва да бъдат отчитани от статистиката, когато се говори за туризъм. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. По думите му - много важно е България да излезе в бялата страница на статистиката. Независимо, че преди месец директорът на Евростат каза, че българската статистика отговаря на европейските изисквания, по отношение на параметрите посетители туристи екскурзианти, тя не отговаря, тъй като няма как да живеем в страна, в която няма влязъл нито един екскурзиант през 2009 г. - 2010 г. , посочи той.
"Ние трябва да се научим и да броим преминаващите с транзитна виза като еднодневни посетители тоест екскурзианти, които нямат нощувка. Липсата на добра статистика ни отдалечава от сравнимостта на данните от ЕС.", посочи Драганов.
Обществеността очаква приемането на новия Закон за туризма, както и ясно дефиниране на термините - културна забележителност, туристическа атракция, природна забележителност и туристическа атракция - нематериално културно наследство. Също - да бъде разписано управлението на туристическите зони, туристическите места и туристическите точки. "Ние трябва да решим въпроса с управлението на изключителни територии, каквито са бившите туристически комплекси, които в момента се разкъсват между община - държава и разграбване, и съответно туристическите места, които са свързани с исторически забележителности и културни и природни забележителности, които трябва ясно да бъдат фиксирани и да бъдат ясно разписани и то в Закона по туризма, а не в закона за териториално и селищно устройство", посочи Драганов.
Точките, които са известни в Европа като Vista point или точки за гледка, вменяват на страната ни задължение по силата на редица международни конвенции за тяхното опазване по отношение на ландшафта и гледката. "Ако някой построи около тракийското светилище - някои от тези енергийни генератори, които изглеждат като вентилатори, това ще унищожи цялата загадка на траките. Така че ние трябва час по-скоро да фиксираме и да знаем кои са нашите туристически зони, места и точки и това трябва да бъде включено в Закона по туризма", каза още Драганов.

Източник: информационна агенция Фокус
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук