Всички Новини В НИМ представят матрици на държавни отличия от Царство България

В НИМ представят матрици на държавни отличия от Царство България

В НИМ представят матрици на държавни отличия от Царство БългарияПресконференция по повод откупената и дарена колекция на български държавни матрици ще се проведе на 14 октомври от 12.00 часа в Националния исторически музей, съобщиха от музея. На пресконференцията ще присъстват представители на Министерство на културата, МВР, НИМ, Върховна касационна прокуратура и Председателят на сдружението на дарителите.
Българската държава придоби уникални матрици на официалните отличия от времето на Третото българско царство. За пръв път тези матрици се намират на територията на страната и са предадени на Националния исторически музей. Матриците са били поръчвани, проектирани и изработвани във Виена от най-известната тогава фирма „Rothe & Nefe", която е отсичала държавните отличия и ордени на всички европейски владетелски домове. След Втората световна война те не са актуални, извадени са от употреба и попадат във владение на частни лица. Това силно застрашава от злоупотреби културното наследство и националната история на България. Други европейски държави са изплащали крупни суми за откупуване на държавните си матрици. Показателен пример е Германия, изплатила над 2.2 млн. евро за да придобие собствеността над своите символи, също изработвани във Виена.
В полезрението на българските институции в началото на века попада информация за зачестили международни продажби на национални отличия. Това активизира операцията за придобиване на това огромно национално богатство, която е продължителна и е обединила усилията на няколко институции, като Министерството на културата, МВР, Върховна касационна прокуратура и НИМ. Преди броени дни усилията на българската държава са увенчани с успех, благодарение на помощта на сдружение от родни бизнесмени, които дават средства за откупуване на матриците. Днес колекцията от 146 броя матрици на държавни отличия и монархически знаци от Третото българско царство вече са във фондовете на НИМ. Сред тях има непознати досега емисии и образци.
Придобиването на подобна колекция е безценно за България не само в материален и исторически аспект, но и предотвратява възможността от бъдеща търговия с фалшиви национални символи, което силно би увредило националното ни достойнство и историческата истина.
На пресконференцията ще бъдат представени част от матриците, както и ордени, изработени от тях. Ще се проведе кратка церемония по връчването почетен знак от Министерство на културата и благодарствени грамоти от Националния исторически музей.

Източник: информационна агенция Фокус
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук