БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 78. Стара планина - Манастир Седемте престола

78. Стара планина - Манастир Седемте престола

Манастир „Седемте престола" се намира на изток от Врачансия балкан, сгушен сред прекрасната природа на десния бряг на река Габровица. Разположен е в близост до римска крепост, от чийто останки е взета днешната му порта.

Манастир "Седемте престола"
Адрес: до село Осеновлак
Телефон:

0877198517
0888316512
отец Венцислав

Печат: има

Както повечето български манастири и манастир „Седемте престола" е ограден от висок каменен зид, а църквата е разположена в средата на вътрешния двор. Камбанарията му се състои от две камбани (датиращи от 1799 и 1940 година) с дървено и метално клепало. Църквата е единствена по рода си в България със своите седем олтара. Легендата за създаването на манастира гласи, че Седемте престола е основан от 7 боляри, откъдето идва и името му. Те идват от Бесарабия през 11-ти век и се заселват в Балкана с техните семейства. Установяването им в тези земи е свързано и с възникването на 7 села в близост до манастира - Осеновлак, Огоя, Оградище, Буковец, Лесков Дол, Желен и Лъкатник.

mt_gallery:Снимки от Манастир Седемте престола

До манастира можете да стигнете пътувайки по пътя София - Мездра. След първия тунел пред село Елисейна на 300 метра вдясно започва асфалтиран път, който върви покрай реката Габровница и води до до манастира, както и до село Осеновлак.
Манастира предлага и нощувки в двойни, тройни и по-големи стаи. Баните са общи на етажа. Препоръчваме Ви предварително да резервирате места, особено през почивните дни и празници.

Вижт предложение за настаняване в хижа Тръстена

Карта на Манастир Седемте Престола:
{mosmap text='Манастир Седемте Престола'|address='Манастир Седемте Престола, България'|zoom='15'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Видео от манастир Седемте Престола:

Допълнителна информация:

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук