БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 72. Хасково - Монумент Света Богородица, Чирпан

72. Хасково - Монумент Света Богородица, Чирпан

Монументът Света Богородица в Хасково е построен с дарения през 2003 година. Представлява статуя на считаната за покровителка на града Света Богородица с младенеца. През 2004 година под монумента е изграден и параклис. Паметникът е вписан в книгата на рекордите Гинес, като най-голямата в света статуя на Богородица с младенеца - висока 14 м и тежаща 80 тона.
От 24.09.2009г. обекта е включен в движението Опознай България - 100 Национални туристически обекта, под номер 72.

Монумент Света Богородица
Адрес: хълм Ямача
Работно време: лято: 08:00 - 21:30
Печат: има на входа на монумента

mt_gallery:Монументът Света Богородица в Хасково, обект № 72

Град Чирпан е разположен в южното подножие на Чирпанските възвишения. Намира се на 39км югозападно от Стара Загора и на около 50км от Пловдив. Разполага с жп гара на линията Пловдив - Бургас.

Къща-музей "Пейо Яворов"
Адрес: ул. "Крачолови" 2
Работно време: 8:00 - 17:00; събота: 8:00 - 16:00; неделя - почивен ден
Печат: има

Галерия със снимки от къща-музей Пейо Яворов:
mt_gallery:Чирпан - Къща-музей Пейо Яворов

Както сочи и името, музеят се помещава в родната къща на Пейо Яворов. Открита е като такава през 1954г. Подредбата на стаите пресъздават младите години на поета. През 1973 година е построена експозиционна зала. Експозицията е с фото табла и оригинални вещи включително и неговото легло и мастилницата, която е ползвал и представя жизнения и творчески път на бълрарския поет. Музеят се намира в централната част на града и работи целогодишно. Музеят е център на ежегодните традиционни културни празници на Чирпан. Всяка година Чирпан се прекланя пред таланта на поета и празнува Яворовите януарски дни, фестивал на литературата и изкуството в чест на великия български поет.

Художествена галерия "Никола Манев"
Адрес: ул. "Тане Пеев" 7
Работно време: 8:00 - 17:00, събота: 8:00 - 16:00, неделя - почивен ден
Печат: има

Галерия със снимки от художествена галерия Никола Манев:
mt_gallery:Чирпан - художествена галерия Никола Манев
Чрез общо дворно пространство къщата музей "Пейо Яворов" се слива с художествена галерия "Никола Манев" и образува общ музеен комплекс. И двете сгради се намират в центъра на града. Художествената галерия "Никола Манев" в Чирпан е създадена от известния български художник Никола Манев. Разположена е в стара възрожденска къща, построена през 1867г. в горната махала на Чирпан в типичен пловдивски архитектурен стил от средата на ХІХ век. През 2000г. художникът купува къщата и я дарява на общината. По негово настояване тя е реставрирана и превърната в галерия. При откриването й Никола Манев дарява 20 от най-известните си творби, с което постави началото на нейния фонд.
Приятелят на Манев - Илия Делев, който от дълги години живее в Бразилия и е един от основателите на музея "Земята и Хората" в София, е подарил на художника 10 уникални кристала, идващи от поречието на река Ориноко, Бразилия. Кристалите са изложени в залите на галерията.

манастир "Св. Атанасий"
Адрес: село Златна ливада
Работно време: 7.00 - 19.00
Печат: има

mt_gallery:Манастир Свети Атанасий

Манастир Свети Атанасий е разположен над самото село Златна Ливада. От ляво на манастира е Стара река. Той е най-старият действащ манастир днес в Европа. За водата в кладенеца на манастира се носят легенди, че е лековита. Манастирът е основан през 344г. от Св. Атанасий Велики, патриарх на Александрия. Мястото, където е основан манастирът е избрано не само защото е близо до стратегическия тогава път Константинопол - Сердика, но и защото се намира в подножието на важна крепост, чиито останки се виждат и до днес над манастира, а също така и до тракийски нимфей. Храмовия празник на манастир Свети Атанасий е на 2 май. До манастира се стига лесно по асфалтов път от Чирпан през село Златна ливада. В селото има указващи табели за пътя.
Манастира предлага спане в стаи с или без баня. Резервацията е за предпочитане, поради сравнително малкия брой места.

Карта на Чирпан (манастир Свети Атанасий се намира на юго-изток):
{mosmap text='Чирпан'|address='Чирпан, България'|zoom='14'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Видео за Пейо Яворов:
{youtube}-ke4a4BnhzE{/youtube}

Допълнителна информация:

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук