БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 71. София - Храм "Света София"

71. София - Храм "Света София"

Църквата "Света София" е приемник на старата Ортодоксална християнска църква и втората най-стара църква в София след "Св. Георги".

Храм "Света София"
Адрес: ул "Париж" 2
Телефон: +359 2 987 09 71; +359 2 980 94 60
Печат: има

Галерия със снимки от храм Света София:
mt_gallery:София - църква Света София
На мястото на сегашната Църква Света София, е имало църква, чийто под е запазен до днес и датира от 4 век. До 6 век в сградата са направени множество промени. В 6 век император Юстиниян построява църквата. Откритите в подножието на храма цветни мозайки показват, че той е бил построен върху мястото на две по-стари разрушени черкви от ІV и VІ век. През българското средновековие храмът продължава да се използва предимно като градска съборна църква и обичайно място за погребения, поради близостта на градския некропол. Важната роля на "Света София" в късния средновековен период е засвидетелствана от факта, че целият град започва да се нарича с нейното име, което означава "мъдрост".
През 16 век, по време на осмонското владичество, базиликата е полуразрушена и става негодна за богослужение. Тогава е преустроена в джамия. През 1818г. и 1858г. сградата е разрушена от силни земетръси, минарето пада и мохамеданите я изоставят.
Едва през 1935 г. се извършва реставрация и реконструкция, а през 1955г. храмът, както и другата оцеляла от римския период сграда - ротондата "Св. Георги" е обявен за паметник на културата. Съвременният храм Света София представлява величествена трикорабна кръстокуполна базилика. Църквата днес няма камбанария. Камбаната й е окачена на високо вековно дърво в градината пред входа. Твърди се че това е знак на почит и памет именно на освобождението от турско робство, защото камбаната е биела точно оттам на благодарствения молебен при посрещането на руснаците. Първото съвременно въстановяване и основна реконструкция на църквата Света София приключва през 1930г. На 21 септември същата година църквата е осветена.

Вижте предложения за настаняване в София

Карта на Света София:

{mosmap text='София - Храм Света София'|address='2 Париж, София, България'|zoom='15'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Допълнителна информация:

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук