БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 41. Пловдив - Исторически и Етнографски музей, Античен театър, Църква "Св.св. Константин и Елена"

41. Пловдив - Исторически и Етнографски музей, Античен театър, Църква "Св.св. Константин и Елена"

Пловдив е разположен в централната част на горнотракийската низина, на двата бряга на река Марица. Пловдивските тепета Сахат тепе, Бунарджик и Джендем тепе са обявени за природно защитени територии през 1995 г. Данов хълм (Сахат тепе) се намира в центъра на Пловдив, западно от Главната улица. Още от времето на Османската империя на хълма се извисява Часовниковата кула. Хълмът Бунарджика (Хълм на Освободителите) се намира в централната градска част. На върха му се намира паметникът "Альоша". Младежкият хълм (Джендем тепе) се намира в югозападната част на града. Обявен е за природна забележителност през 1970 г.
 
В центъра на града се намират "Цар Симеоновата градина" и "Дондукова градина", които са сред първите паркове в България. Други по-големи паркове са Ботаническата градина, парк "Бели брези" и парк "Рибница".
Пловдив е град, чието начало е поставено в края на седмото и началото на шестото хилядолетие пр. Хр. Неговата история е на повече от 8000 години, което го прави един от най-старите европейски градове. Според историка Йорданес местното му име било Пулпудева, а според Амиан Марцелин градът някога се наричал Евмолпиада.
 
Пловдив е изграден върху трите хълма известни още като трихълмието - Небеттепе, Тексимтепе и Джамбазтепе. На връх Небеттепе се намират останки от първото праисторическо заселище на трихълмието, което през ХІІ в. пр. Хр. прераства в град. По-късно тракийските земи са включени в пределите на римската империя и градът е посочен за административен център на обявената през 46г. от н.е. римска провинция Тракия.

Пловдив
mt_gallery:Пловдив

Архитектурно-исторически резерват "Стария Пловдив"

Археологически проучвания са разкрили останки от обществени сгради от римската империя: огромен форум, впечатляващ стадион, красив амфитеатър, внушителни крепостни стени, езически храмове, терми, акведукти, аристократични домове. През 1956 г. квартал Стария Пловдив е обявен за Архитектурно-исторически резерват, а през 1979 г. получава златен европейски медал за опазване паметниците от миналото.

Стария Пловдив
mt_gallery:Стария Пловдив
 
 
Исторически музей Пловдив - експозиция Българско Възраждане
Работно време: понеделник - петък: от 10.00 - 18.00 ч.,
събота: 10.00 - 17.00 ч.
почивен ден - неделя (зимен сезон: събота и неделя)
Адрес: Стария град, зад Етнографския музей
Телефон: +359 32 623 378
Печат: има
Цени: учащи и пенсионери: 0,5лв
възрастни: 2лв
четвъртък: вход свободен
тематична беседа: 4лв
обзорна беседа: 2лв
беседа на руски и английски език: 6лв


Исторически музей
mt_gallery:Исторически музей

 

Историческият музей е създаден като научен и културен институт за събиране, опазване, научно изследване и популяризиране на историческите свидетелства за миналото на Пловдив и Пловдивския край за периода от ХV до ХХ в. Създаден е през 1951 години. Управлението на музея е разделено на 4 отдела: Отдел "Възраждане", Отдел "Съединение на Княжество България с Източна Румелия ­ 1885 г.", Къща музей "Христо Г. Данов", Отдел "Нова история". Експозициите на музея са на различни места из града:

  • Експозиция ”Българско възраждане” Уредена в къща "Георгиади" на ул. "Цанко Лавренов" 1 в Старинен Пловдив. Телефон: +359 32 623 378
  • Експозиция “Съединение на България от 1885 г.”Разположена е в сграда, строена за Областно събрание на Източна Румелия на площад "Съединение" 1. Телефон: +359 32 629 409
  • Експозиция “Българско книгоиздаванe. Разположена в дома на Христо Г. Данов на ул. "Митрополит Паисий" 2 в Старинен Пловдив. Телефон: +359 32 629 405

 

Етнографски музей - Пловдив
Работно време: лятно работно време : 09.00-12.00 ч. и 14.00-17.30 ч. петък до 14.00 ч.; почивен ден - понеделник
зимно работно време : 09.00-12.00 и 14.00-17.00 ч. петък - 14.00 ч. почивен ден - понеделник
Адрес: ул. "Д-р Стоян Чомаков" 2
Телефон: +359 32 625 654 - информация
Печат: има
Цени: билет: 5лв
снимане с фотоапарат/камера: 5лв


Етнографски музей
mt_gallery:Етнографски музей


Музеят е постоянна институция с идеална цел, която издирва, събира, съхранява, документира и популяризира движими паметници на културата и ги експонира с изследователски, образователни и популяризаторски цели. Началото на етнографския музей е поставено през 1917 г. от видния етнограф и познавач на Родопите Стою Шишков. Като специализиран музей функционира от 1952 г. и се помещава в една от забележителните възрожденски къщи в Старинен Пловдив - някогашния дом на търговеца Аргир Куюмджиоглу, построен от родопския майстор-строител Георги Хаджийски през 1847 г.

Експозицията показва богатата материална и духовна култура на Пловдивския край, проследявайки развитието на селското стопанство, занаятите и търговията. Представено е богатото разнообразие на народната култура, облекло, тъкани, шевици, музика и танци, които най-добре характеризират двете основни етнографски групи, населяващи Пловдивския край ­ рупци и тракийци.

 

Античен театър - ул. Цар Ивайло, тел.: 032/ 634 008
Работно време: лятно (април-октомври): 9.00-18.00; зимно (ноември-март): 9.00-17.30
Печат: има
Цени:

билет: 3 лв

Ден за безплатно посещение:
всеки първи четвъртък от месеца – за ученици и пенсионери

Пловдив - Античен театърПловдив - Античен театър

Античният театър на Филипопол е един от най-добре запазените антични театри в света. Разположен е на южния склон на Трихълмието, в седловината между Таксим тепе и Джамбаз тепе. Разкрит от пловдивските археолози и възстановен в началото на 80-те години на XX в., Античният театър на Филипопол е сред най-значимите от времето на Римската империя. Наскоро отрит и разчетен надпис върху постамент за статуя посочва, че театърът е бил построен през 90-те години на I век сл. Хр., когато градоначалник на Филипопол е бил Тит Флавий Котис – потомък на тракийската царска династия, три пъти първожрец на провинция Тракия, съдебен представител на метрополията и отговорник за строежите.

Откритото зрително пространство включва 28 концентрични реда мраморни седалки. Зрителните места обграждат сцената – орхестра, която е с форма на подкова и диаметър 26,64 м. Освен за театрални представления, се е използвал за гладиаторски и ловни игри и за седалище на Общото събрание на римската провинция  Тракия (тракон коинон) . Бил е действащ до края на IV в. и е побирал около 6 000 зрители. Над сводестия проход на втория ранг седалки е имало ложа за императора и почетните лица.

Днес Античният театър е една от емблемите на град Пловдив  и е  адаптиран за съвременния културен живот на Пловдив. Той е функционираща сцена за оперно, музикално и драматично изкуство. Сред най-значимите събития са ежегодният Международен фолклорен фестивал, Оперният фестивал “Opera Open”,  Рок фестивалът “Sounds of the Ages” и много други.

 

Църква "Св. св. Константин и Елена"
Работно време: от 8.00 до 18.30 часа
Печат: има


Църква Св. св. Константин и Елена:
mt_gallery:Църква "Св.св.Константин и Елена"

 

Църквата се намира в центъра на Стария град. В сегашния си вид е от 1832 година насам. Сградата е пример за църковната архитектура от 19 в, тъй като е вкопана дълбоко в земята. Описание на църквата от онова време гласи: "нещо изгнило и порутено, с малка врата, през която дори нисък човек трудно минава". Тук се намира и много по-старата икона на Св. св. Константин и Елена, за която се вярвало, че е чудодейна.

 

Карта на забележителностите на Пловдив

Видео Пловдив - Старият град

Допълнителна информация:

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук