БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 38. Батак - исторически музей, костница Света Неделя, Балинова къща

38. Батак - исторически музей, костница Света Неделя, Балинова къща

Батак е разположен в Западните Родопи на 1036м надморска височина в долината по двата бряга на Стара река. От всички страни е заобиколен с хълмове, а над тях се издигат върховете на Баташката планина. До Батак се стига от Пловдив или Пазарждик (36км) по добре асфалтирани пътища.

По времето когато Османската империя утвърждава своята власт в България, планинските села като Батак привличат много непокорни българи, които се преселват на това място, за да съхранят християнската си вяра. Това дава тласък на материалното и духовното развитие на селището. Развиват се домашните занаяти, дърводобивът, дървообработването и търговията. През 1871г. дървопреработвателните работилни са наброявали 283, като тогава, те са се наричали чарка. През Възраждането в Батак израстват видни духовни дейци - игуменът архимандрит Йосиф, възстановил Рилският манастир игумените Кирил и Никифор, авторът на "Български буквар" (1844г.) Георги Бусилин, книгоиздателят Драган Манчов. По време на Априлското въстание против османското владичество през 1876г. след двуседмична неравна битка с многохилядна турска армия загиват пет хиляди души от шестхилядното население на Батак и градът е изгорен до основи. Две хиляди души, събрани в църквата "Св. Неделя", в продължение на три денонощия защитават геройски своята чест и вяра и всички загиват след опожаряването й. Чрез великата саможертва на Батак пред олтара на отечеството светът узнава за България и нейната воля за освобождение.

Исторически музей - Батак
Работно време: всеки ден от 9:00 до 18:30
Адрес: площад Освобождение 3
Печат: има
Цени: Възрастни: 3.00 лв.
Учащи: 2.00 лв.
Пенсионери: 2.00 лв.
Тричленно семейство (с едно учащо дете): 7.00 лв.
Четиричленно семейство (с две учащи деца): 9.00 лв.

Безплатно посещение за:
- деца до 7 години;
- хора с увреждания;
- деца от социални домове.

museumbatak.com

Галерия със снимки от исторически музей - Батак:
mt_gallery:Историчеси музей - Батак
Исторически музей - Батак е създаден през 1956г. Музеят предлага няколко експозиции: археология, българските земи XV-XIX век, етнография и нова и най-нова история. Събитията които са свързани с Батак са неповторими в българската история и името на града винаги ще се свързва с Априлското въстание. По време на него през 1876 година в града загиват пет хиляди жители, а тогавашното село е било изгорено до основи. Кървавото събитие разтърсва Европа и света. В историческия музей можете да видите богат снимков и документален материал от историята на града, оригинални вещи от епохата на Възраждането, Априлската епопея 1876 г. и Руско-турската освободителна война а в подземния етаж - Крипта на антифашистите от Батак.

Историческа църква-костница Света Неделя
Работно време: лято: 09.00-17.15
зима: 8.00-12.00ч и 13.30-17.00ч, без почивен ден
Адрес: на площада срещу историческия музей
Печат: не
Цени: обходен билет и за трите експозиции,
купува се от историческия музей

Галерия със снимки от костница Света Неделя:
mt_gallery:Църква-костница Света Неделя - Батак
Баташката църква Св. Неделя е построена през 1813г. Нейни създатели са брациговските майстори Марко Зисо и Петър Чомпъл. През първата половина на XIX век на българите е било забранено да строят църкви, но въпреки това кметът на Батак Балин Петър успял да получи разрешение от пловдивския паша. Тогава жителите на Батак построили църквата Св. Неделя за 75 денонощия. Осветил я епископ Дионисий от град Пазарджик. Църквата предсатвлява кръстовидна куполна сграда, изградена от камък и вкопана метър и половина в земята. Подът и покривът на църквата са застлани с каменни плочи. Вътре има три отделения - мъжко, женско и олтар, в които се влиза през отделни врати. Около нейният двор има изградена двуметровата ограда, наречена Калето. Освен за богослужение, църквата служела и за килийно училище. По време на Априлското въстание тя е последната крепост на батачани в борбата им за национално освобождение. Непосредствено след Освобождението е превърната в костница музей.
Западно от историческата църква се издига християнският храм Света Богородица, един от най-големите в Пловдивска област.

Балинова къща - етнографска експозиция
Работно време: сряда до неделя: 09.00-12.00 и 14.30-17.15
понеделник и вторник - почивни дни
Адрес: на 20м от църквата-костница
Печат: не
Цени: обходен билет и за трите експозиции,
купува се от историческия музей

Галерия със снимки от Балинова къща:
mt_gallery:Балинова къща
Балиновата къща в Батак е обявена за архитектурен и исторически паметник на културата през 1968г. Тя е образец на традиционната баташка архитектура. Изложената в нея етнографска експозиция е посветена на традиционната народна култура в Батак от края на ХІХв. до 40-те години на ХХ в.

Карта на забележителностите на Батак:
{mosmap text='Батак'|address='Батак, България'|zoom='15'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Видео от Батак:

{youtube}GzvidAtmuCA{/youtube}

{youtube}emG_q3ccIcc&feature=related{/youtube}

Допълнителна информация:
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук