БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 31. Троян - Троянски манастир, село Черни Осъм - Природонаучен музей

31. Троян - Троянски манастир, село Черни Осъм - Природонаучен музей

Троян се намира в планински район. Разположен е по течението на река Бели Осъм, в подножието на Троянско-Калоферския дял на Стара Планина. Намира се на 175км. от София и 120км. от Пловдив.

Троянска Св. Обител "Успение Богородично"
Работно време: лято - 08:00-21:00ч. - без почивен ден;
зима - 08:00-18:00ч. - без почивен ден
Адрес: 10км югоизточно от град Троян
Телефон: +359 6962 371
Печат: има в манастира

Галерия със снимки от Троянска Св. Обител "Успение Богородично":
mt_gallery:Троянски манастир
Троянският манастир се намира в югоизточната част на село Орешак, на левия бряг на река Черни Осъм и на 10км югоизточно от град Троян. Той е третият по големина манастир в България след Рилския и Бачковския. Предполага се, че манастирът е основан около 1600 година от заселил се там отшелник, но също толкова е вероятно да е възникнал още през 13-14 век. Манастира както го виждаме днес е изграден в началото на ХІХ век. В годините на Възраждането Троянският манастир е бил известно книжовно средище и е помагал за издаването на редица богослужебни книги. Днес в манастирът се съхраняват редица произведeния на църковната живопис, разнообразни произведения на приложните изкуства и занаяти, сред които са сребърната обковка на евангелието, великолепен потир, сребърна мощехранителница с позлата и скъпоценни камъни, чудотворната икона "Света Богородица Троеручица".
Посетителите на манастира могат да разгледат музейната сбирка и скривалището на Васил Левски; троянска битова стая от Възраждането; стаята на цар Борис ІІІ; богатата колекция от дарове и църковна утвар.
Храмовият празник на манастира е 15 август - Успение на Пресвета Богородица. Тогава се организира и големият панаир, възникнал още през Възраждането.

Природонаучен музей село Черни Осъм
Работно време: 08:00-12:00 и 13:00-17:00 ч.; без почивен ден
Печат: има

Село Черни Осъм е разположено на двата бряга на река Черни Осъм, в подножието на връх Голям Купен, на 2км от Троянския манастир. Природонаучният музей в селото е един от най-посещаваните в страната. Началото му е поставено през 1956г. от местния учител по биология Илия Илиев. Той заедно със свои ученици от природолюбителския кръжок започва проучвателска и събирателска работа. За унагледяване на уроците му са препарирани птици и бозайници, които се срещат в региона. През пролетта на 1976г. интересната сбирка, подредена дотогава в училищните коридори, е разположена в специално построена за целта сграда и от 1992г. е със статут на Природонаучен музей.
В залите на музея са показани повече от 700 експоната. Могат да се видят представители на всички животински видове, обитаващи Средна Стара Планина.

Карта на Троянски Манастир (село Черни Осъм се намира южно от Манастира):
{mosmap text='Троянски Манастир'|address='Троянски Манастир, България'|zoom='14'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Видео от Троянски манастир:
{youtube}-LC8KypSFiM{/youtube}

Допълнителна информация:
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук