БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 29. хижа Скакавица и Седемте рилски езера

29. хижа Скакавица и Седемте рилски езера

Хижа Скакавица е първата хижа в България. Разположена е в Скакавишката долина в подножието на източния склон на връх Кабул на 1876 метра надморска височина. Построена е през 1921-1922 година от членове на туристическото дружество на град Дупница. Хижата е на три етажа, водоснабдена и електрифицирана от агрегат и ВЕЦ. Максималният брой туристи които може да приюти са 89. Разполага с туристическа кухня, столова и барче. Отоплението е с печки. До хижа Скакавица може да се стигне от летовище Паничище за около 2 часа. От хижа Скакавица може да се отиде до водопад Скакавица за около 30 минути и до Седемте рилски езера за около 1.30 часа. До хижа Рилски езера може да се стигне от Хижа Пионерска за около 1.30 часа.

Хижа "Скакавица"
Телефон: +359 48 862 050
Цени: цени за нощувка: 5,00 лв.;
за членове на БТС - 4,00 лв.
Печат:
има в Хижа Скакавица и в хижа Рилски езера

Галерия със снимки:
mt_gallery:konche

“Седемте езера” е циркус от седем езера, намиращ се в северозападната част на Рила. Езерата са разположени стъпаловидно в голям циркус по северния склон на връх Дамга, ограден от връх Сухия чал, Отовишки връх и Харамията. Името на всяко от Седемте рилски езера има връзка със специфични външни особености на даденото езеро.

Галерия със снимки от Седемте Рилски езера:
mt_gallery:ezera
Най-високо е разположено езерото Сълзата. Нарича се така заради прозрачността на водите си. Следващо по височина е Окото, което е с почти идеална овална форма. Окото е най-дълбокото циркусно езеро в България - дълбоко е 37,5м. Бъбрека е езерото с най-стръмните брегове от цялата група. Четвъртото езеро е Близнака. Това е най-голямото по площ езеро от Седемте рилски езера. Езерото Трилистника е с неправилна форма и невисоки брегове. Най-плиткото езеро е Рибното езеро. Най-ниското от езерата е Долното езеро. В него се събира водата, която изтича от останалите. Долното езеро дава началото на река Джерман. От хижа Скакавица до може да се стигне Седемте рилски езера за около 1,30 часа. До хижа Рилски езера може да се стигне от хижа Пионерска за 1,30 часа.

Галерия със снимки от Рила:
mt_gallery:rila
Вижте предложения за настаняване в Рила

Карта на Седемте рилски езера и хижа Скакавица (хижата се вижда при затваряне на информацията):
{mosmap text='Седемте Рилски Езера'|address='Рилски Езера, България'|zoom='13'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Видео от Седемте рилски езера:

{youtube}4Zbp1drJji4{/youtube}

Допълнителна информация:
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук