28. Рилски манастир

Рилският манастир е разположен на 1147 метра надморска височина и на 117км. южно от София сред ухаещите иглолистни гори на планината Рила. Това е най-големият манастирски комплекс в България и един от най-забележителните на Балканския полуостров. Манастирът е създаден през 30-години на Х век на мястото на старата постница в Рила. За негов създател се счита българският монах Св. Иван Рилски, чиито мощи са изложени в главната църква на манастира. Жилищните крила на Рилската обител заедно с килиите образуват вътрешен двор. В средата на двора се намира главната манастирска църква "Света Богородица", а до нея - средновековната Хрелъова кула. Забележителни са стенописите от XIX век, дело на майстори от Банско и Самоков. Рилският манастир е в списъка на културните паметници на ЮНЕСКО.

Рилски манастир
Телефон: рецепция: +359 896 872 010
Работно време: музея - 08.00-16.30 ч. без почивен ден;
църквата - 08.00-18.00;
манастира - 08.00-21.00
Цени: 5лв. за възрастни, 1лв. за учащи
Печат: има в музея на манастира

Галерия със снимки от Рилския манастир:

mt_gallery:28.rilski_manastir

Манастирът притежава своя библиотека, която е изключително богата на книжовен материал, събиран през вековете. Днес там се съхраняват ценни български писмени паметници - около 250 ръкописни книги от XI - XIX век, 9000 старопечатни издания, нотирани ръкописи, възрожденски графични щампи и др.
Музеят
, разположен на територията на манастира, също притежава богата експозиция - историческа сбирка с 35 000 експоната, богати колекции от икони, произведения на приложното изкуство, дърворезби, култови и етнографски предмети. В него може да видите уникално произведение на изкуството на име Кръста на Рафаил. Направен е от цяло парче дърво и е кръстен на своя създател. Монахът е използвал фини длета, малки ножове и увеличителни лещи, за да извая в кръста 104 религиозни сцени и 650 малки фигурки. Работата по него трае не по-малко от 12 години и е завършена през 1802г. - тогава автора на творбата губи и зрението си.

Близо до манастира се намира пещерата на Св. Иван Рилски. До нея може да стигнете по тясна стръмна пътека виеща се между вековните дървета. Според поверието от пещерата могат да излязат през тесен отвор ("дупката"), само праведните. В същата местност се намира и чешмата. Поверие гласи, че искренното желание, оставено на това място, ще се сбъдне. За това каменната стена до чешмата е превърната в място, където хората споделят и оставят своите желания, написани на малки късчета хартия.

Вижте предложения за настаняване в Рила

Карта на Рилски Манастир:
{mosmap text='Рилски Манастир'|address='Рилски Манастир, България'|zoom='16'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Видео от Рилския манастир:
{youtube}6N3bnvl1h4M{/youtube}


Допълнителна информация:
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук