БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 19. Габрово - етнографски комплекс Етър, Музей на образованието

19. Габрово - етнографски комплекс Етър, Музей на образованието

Габрово се намира в Северна Бьлгария, на 220км североизточно от София. Има население 80 000 жители. Разположен е в северните разклонения на Средна Стара планина, на двата бряга на река Янтра и на надморска височина 392 метра.

Архитектурно-етнографски комплекс "Етър"
Работно време:
лятно: 08:30-18:00 ч.;
зимно: 08:30-16:30 ч.
Адрес: Габрово - кв. Етъра
Телефон: +359 66 801 839
Печат: има

Галерия със снимки от Етъра:mt_gallery:Габрово - Етъра

Разположен на 8 километра южно от град Габрово, заемащ площ от 70 декара, архитектурно-етнографският комплекс Етъра е първият по рода си музей на открито у нас. Изгарждането му започва в 1963г. под ръководството на Лазар Донков. "В досегашните музейни експозиции не можеше да се постави зрителят в непосредствен контакт с отминалата действителност. Всичко това беше причината - пише Донков - да се роди у мен мисълта да се създаде действащ музей на открито.... за да може миналото да стане видимо, лесно за възприемане и разбиране, да може да се съхрани това огромно национално богатство." Експозицията дава представа за живота на типичното габровско занаятчийско селище преди 150 години. В работилниците са представени на живо около 20 занаята - резбарство, бъкърджийство, кавалджийство, хлопкарство, фурнаджийство, шекерджийство, билкарство, ножарство, тъкачество, гайтанджийство, кожухарство, стругарство, грънчарство. Разнообразните механизми, обзавеждането в работилниците и ръчните инструменти, също са напълно автентични. Туристите имат възможност да закупят продукцията на занаятите - старинни музикални инструменти, керамика, кожени изделия и др.

Музей на образованието - Габрово
Работно време:

8.30 - 18.00ч., без почивен ден

Адрес: ул. Априловска 15
Печат: има

mt_gallery:Музей на образованието - Габрово
Музеят на образованието
в Габрово е създаден през 1973г. и има за цел да издирва, събира, проучва и опазва писмени и веществени паметници на българското образование и да показва развитието му до наши дни. Музеят се помещава в източната част на историческата сграда на Априловската гимназия, построена през 1873г.

Музейната експозиция е разположена в пет зали, и проследява пътя на българското образование от девети век до наши дни. През IX век България първа от европейските държави създава своя църква, училище и книжнина, а старобългарският език се утвърждава като трети литературен език след старогръцкия и латинския. След освобождението България съхранява и доразвива възрожденските традиции в образованието. Експозицията включва и възстановка на класна стая от взаимно училище. Пред сградата се намира паметникът, а в двора - гробът на идеолога на новобългарското образование - Васил Априлов.

Карта на Забележителностите на Габрово:
{mosmap text='Габрово'|address='кв. Етъра, Габрово, България'|zoom='12'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Видео от Етъра:
{youtube}aF5JKYAUWXQ&NR=1{/youtube}

Допълнителна информация:

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук