БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 18. Козлодуй - музей "Параход Радецки", паметник на Христо Ботев и неговата чета

18. Козлодуй - музей "Параход Радецки", паметник на Христо Ботев и неговата чета

Козлодуй се намира в Дунавската равнина, на 7км от вливането на река Огоста в река Дунав. Срещу града се намира вторият по големина български остров. Градът е с голямо икономическо значение, заради функциониращата АЕЦ "Козлодуй". На второ място по брой жители в областта е след Враца. Векове наред на този крайдунавски бряг са живели траки, славяни и българи, които създават свой бит и култура. Следи от тракийски поселищен център, съществувал през първото хилядолетие преди новата ера са останали в надгробните могили. По-късно през тези места минава големият римски крайдунавски път. За това свидетелстват и останките от римските кастели Магура пиатра, Камиструм и Аугуста.

Национален музей "Параход Радецки"
Работно време:
от 9.00 до 18.00 часа без почивен ден
Адрес: ул. "Хр. Ботев" 82
Телефон: +359 973 807 53
Печат има в хица Козлодуйски Бряг,
намира се в парка Ботев
Цени: учащи и пенсионери: 1лв
възрастни: 2лв
беседа: 3лв
разходка с Радецки (1 час):
група учащи: 300лв
група възрастни: 500лв

mt_gallery:Кораба Радецки

Националният музей "Параход Радецки" е единствения и уникален плаващ музей. Музеят събира, обработва и популяризира исторически сведения и документи, свързани с формирането на Ботевата чета, десанта й на козлодуйския бряг, героичния й подвиг, признателността на българския народ към безсмъртното й дело и възстановяването на легендарния параход "Радецки". Музеят се грижи за съхраняването на националната светиня и за цялостното състояние на мемориалния комплекс "Козлодуйски бряг". Австрийският параход Радецки е построен през 1851г. в корабостроителница "Обуда" - Будапеща. Бил е собственост на първо привелигировано имперско и кралско дунавско дружество и носи името на фелдмаршал Йозеф Венцеслав Радецки, славянин, словак по произход. Корабът предлага и каюти с легла с възможност за нощуване. Цената на легло на нощ е 8,00лв. за възрастни и 5,00лв. за пенсионери, студенти и учащи. Общ брой легла: 46.

В центъра на града има паметник, който увековечава признателността на българите към безсмъртният подвиг на Ботевата чета. Всяка година на 2 юни в цeнтъра на град Козлодуй пред паметника се стичат множество хора, за да отдадат своята почит пред една от най ярките личности в нашата история.

Паметника в центъра на Козлодуй

Печатът
се намира в хижа "Козлодуйски бряг". Намира се в парка Ботев, близо до мястото, където е слязла Ботевата чета през 1876 г.

Карта на забележителностите на Козлудуй:
{mosmap text='Козлодуй'|address='Козлодуй, България'|zoom='12'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Допълнителна информация:
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук