БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 16. Враца - пещера Леденика, исторически музей

16. Враца - пещера Леденика, исторически музей

Град Враца е разположен в полите на Врачанския балкан и е отправна точка към ждрелото Вратцата и пещерата Леденика. Градът има рядка по своите красоти околност. От юг са сиво-виолетовите скали на Врачанския балкан, на север, над невисокото каменно плоскогорие с меки и заоблени земеповърхни форми, се издига легендарният Милин камък, а на изток се редуват невисоките върхове на бърдото Веслец.

mt_gallery:Снимки от Враца
Пещера "Леденика"
Работно време: лято: 8.30-12.30 ч. и 13.30-18.00 ч.;
зима: 8.30-16.00 ч.
Адрес: 16км от град Враца
Печат: има

mt_gallery:Леденика
Пещерата Леденика се намира в Стара планина и се характеризира с множество галерии и интересни карстови форми — сталактити и сталагмити, датиращи от хиляди години. Дълга е около 300м и има десет зали. Най-голяма е Концертната зала. Към нея води Проходът на грешниците. През него може да мине само този, който е с чисто сърце. Някога пещерата е била пълна с вода, но постепенно водата е изчезнала и е останало само едно малко езеро - Езерото на желанията. Легандата гласи, че ако някой потопи ръката си в ледено студеното езеро в пещерата и си пожелае нещо, желанието му ще се сбъдне.

Пещерата Леденика се намира в северозападния – Стрешерски дял на Врачанската планина, на 16км от град Враца. Входът й е разположен в най-ниската част на Леденишкия увал. На влизане в пещерата ще се озовете в първата зала - Преддверието. През зимата и пролетта тази зала очарова с ледено кристалната си украса, откъде е и името на пещерата. През първите няколко метра, човек трябва да се движи ниско наведен през прохода “Плъзнята”, за да стигне до малката зала, която има почти кръгла форма, а след още едно стеснение се озовава в Голямата зала, наричана още Концертна. В нея ще видите неповторими скални образувания: Крокодилът, Главата на великана, Соколът, дядо Коледа, къщичката на баба Яга и други. От голямата зала през железни мостове се преминава през Малката и Голямата пропасти, през коридора “Завеските”, и се достига красивата “Бяла зала”. Тук могат да се видят Свекървиният език, Жената на великана, Слонът, Къпещата се девойка. Най-високата точка на пещерата се нарича “Седмото небе” – достъпно само за най-запалените туристи. Температурата в пещерата варира от –7°С до –15°С, до 8°С във вътрешността. Влажността на въздуха е 92%. Животинският свят е беден: прилепи, пещерни бръмбари, мокрици, паячета. Единствено тук може да се види насекомото “Леденикус” или “Светломразец”. От растителният свят се срещат лишеи и мъхове, които са слабо развити.

Регионален исторически музей - Враца
Работно време: лято: 9:00-12:00ч. и 15:00-19:00ч.;
почивен ден понеделник;
зима: 9:00-12:00ч. и 14:00-18:00ч.
Адрес: пл. "Христо Ботев" 1
Телефон: +359 62 0220; +359 62 4457
Печат: има

mt_gallery:Враца - исторически музей
Регионалният исторически музей с художествена галерия в град Враца съществува от 1953 година. Намира се в централната част на града. Музейната експозиция обхваща 9 зали и 3 къта, които проследяват различни етапи от развитието на региона. Започва от тракийското присъствие в северозападна България. Тук се съхраняват находищата от Могиланската могила и най-голямото откривано съкровище по нашите земи - Рогозенското съкровище.

Карта на забележителностите на Враца:
{mosmap text='Враца'|address='Враца, България'|zoom='12'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Видео от пещера Леденика:
част 1:
{youtube}Sz-YlbFybc8{/youtube}
част 2:
{youtube}DAXJjA3D9og{/youtube}


Допълнителна информация:

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук