БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 15. Белоградчик - исторически музей, Белоградчишки скали, крепост Калето

15. Белоградчик - исторически музей, Белоградчишки скали, крепост Калето

Белоградчик се намира в западната част на Стара Планина на 182км северозападно от София, и на 52км югозападно от Видин. Разположен е на планинските масиви Венеца и Ведерник, в подножието на уникалните Белоградчишки скали. Първите следи от заселвания в района на Белоградчик са от римската епоха - І-IІІв. От този период са открити римска баня, съществуващата и до днес римска част от Белоградчишката крепост, останки от римски водопроводи и голямо количество монети. В града можете да видите:

  • Природо-научен музей
  • Исторически музей
  • Астрономическа обсерватория
  • Художествена галерия
Исторически музей
Работно време:
9.00-12.00ч. и 13.30-17.00ч.
събота и неделя с предварителна заявка;
Адрес: улица Капитан Кръстьо 1
Телефон: +359 936 34 69
Печат: има
Цени:

учащи и пенсионери: 1.00 лв.
възрастни: 2.00 лв.
инвалиди и войници: безплатно
беседа:
български език: 3.00 лв.
чужд език: 5.00 лв.
информация: 2.00 лв.

Галерия със снимки от историческия музей:
mt_gallery:Исторически музей

Историческият музей е уреден в Пановата къща, която сама по себе си е архитектурен паметник. Музеят се намира в центъра на града а експозицията представя историята, бита и обичаите на местното население. Основният фонд включва над 6000 експоната. Основната част от експозицията е посветена на въстанието от 1850г. срещу турския поробител – едно от най-масовите въстания в българските земи.

Белоградчишки скали и крепост
Работно време: 9.00 - 18.00; без почивен ден
Печат: има
Цени:
учащи и пенсионери: 1.00 лв.
възрастни: 3.00 лв.
семеен билет: 5.00 лв.
инвалиди и войници: безплатно

Галерия със снимки от Белоградчишки скали и крепост:
mt_gallery:Белоградчишки скали и крепост Калето
Уникалните Белоградчишки скали са едни от най-красивите природни забележителности в България. Простират се на около 30км дължина и 3 до 5км ширина. Скалната верига започва от връх Ведерник със скалните групи край с. Граничак и с. Дъбравка (внушителният Борич) и завършва при с. Белотинци със скалната група Сто овце. Най-величествените скали са около града: това са Конникът, Монасите, Ученичката, Момина скала, Мадоната, Лъвът, Дервишът, Мечката, Адам и Ева, Замъкът, Хайдут Велко. Друга голяма скална група е на 4 км от града, в района на пещерата Лепеница, където се намира скалата Динозавъра. При с. Боровица са Боров камък и Пчелен камък, западно от местността Скоршин дол са Близнаците, Сбеговете, Еркюприите в местността Магаза, Момина скала - в местността Фалковец.

Белоградчишката крепост "Калето" е една от най-добре запазените в страната. Построена през І-ІІІ век от Римляните за охрана на стратегическите пътища, които пресичат района. В късната античност тя е била част от отбранителната система на Римската, после Византийската империя. Крепостта е доизградена от българите. Тя e една от последните крепости, завладяна от турците в края на ХІV век, които след превземането й настаняват в нея гарнизон, играещ важна роля в охраната на западните области на държавата и в потушаването на въстанията на българското население. В периода 1805-1837г. се разширява и преустроява за огнестрелно оръжие под ръководството на френски и италиански инженери. Паметните плочи във връзка със строежа са на турски и български език - единствен случай в историята на строежите на турските крепости. Състои се от три двора с обща площ 10 211кв.м. и едно отделно укрепление. Има две главни порти - Видин капия и Ниш капия. На крепостните стени (височина до 10м) са изградени амбразури за пушки. За оръдията са построени три бастиона за 15-16 оръдия. Във военно време броят на защитниците на крепостта и околните възвишения достига до 3000 души.

Карта на Белоградчик:
{mosmap text='Белоградчик'|address='Белоградчик, България'|zoom='15'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Видео за Белоградчик:
{youtube}nNzJYk4A2RA&feature=related{/youtube}

Още информация:

  • muzei-belogradchik.com - информация за Белоградчик и неговите забележителности
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук