БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 08. Созопол - Археологически музей

08. Созопол - Археологически музей

Созопол е разположен на българското черноморско крайбрежие, на 35 км южно от Бургас. Центърът му се намира на малък полуостров. Созопол е най-старият град по българското черноморско крайбрежие. Първото селище тук е възникнало в края на IV-III хилядолетие преди Христа. Подводните проучвания в акваторията на созополското пристанище разкриват останки от жилища, керамични съдове, каменни и костени оръдия на труда от бронзовата епоха. В созополския залив са открити и многобройни каменни котви и щокове, датиращи от II-I хил. преди Христа. Те свидетелстват за активно корабоплаване още от най-дълбока древност.

Галерия със снимки от Созопол: mt_gallery:Созопол

Богато е и наследството от култови сгради - черкви, манастири, параклиси: църквата "Св. Богородица" от VІІв. (под закрилата на ЮНЕСКО), параклисът "Св. Зосим" от XIXв., тесните улички и живописните еркерни къщи от Възраждането носят белезите и характера на черноморската ни архитектура.

От 7 септември 1974 г. Старият град на Созопол е превърнат в археологически резерват. С особено значение са античният и средновековен християнски комплекс, югоизточният сектор на крепостните стени, архитектурният резерват, включващ повече от 1180 къщи от епохата на Възраждането, както и редица други исторически и мемориални паметници с местно и национално значение.

Срещу стария град, на север и запад в морето, са разположени три острова - Св. Иван, Св. Петър и Св. Кирил, които му придават особена красота. На островите Св. Иван и Св. Петър се намират останките на манастира "Св. Йоан Предтеча" с главен храм църквата "Св. Йоан Предтеча", античен фар, пещи от антични времена за железодобив и руско военно гробище.

Археологически музей
Работно време:
лято: 8.00-17.00 ч. без поч. ден;
зимно: 8.00-12.00 и 13.00 - 17.00, поч. дни събота и неделя
Адрес: пл. "Хан Крум" 2
Телефон: +359 550 22 226
Печат: има

През 1961 г. Светият синод предоставя сградата на храм "Свети Кирил и Методий" за създаване на музей, в който да се съхраняват и експонират археологическите материали, откривани в Созопол и околностите. От август 1978 г. за нуждите на музея са предоставени зали и помещения и в Културния дом.Структуриран е в две направления: археология (V хилядолетие пр. Хр. – XVII в. сл. Хр.) и християнско изкуство (XVII-ХІХ век).

В градския археологически музей се съхраняват редки гръцки съдове от ІV до VІв. пр.н.е., каменни котли от ІІ хилядолетие пр.н.е., колекция от 120 цели амфори и др.

Вижте предложения за настаняване в Созопол

Карта на забележителностите:
{mosmap text='Созопол'|address='Созопол'|zoom='15'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Видео от Созопол:
{youtube}X06UPTfCqGM{/youtube}

{youtube}S-M2XcQAdCk{/youtube}

{youtube}oLYLFqEq1rM&feature=related{/youtube}

Допълнителна информация:

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук