БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 06. Несебър - Археологически музей, Поморие - Музей на солта

06. Несебър - Археологически музей, Поморие - Музей на солта

Несебър е един от най-древните градове в Европа. Градът става един от двата най-мощни града в района на пиргоския залив и запазва това си положение през целия период на Античноста, римско и последвалото го византийско управление. Градът се развива и трупа богатства, видни и до днес. Старият град е дълъг 850м и широк 350м.
Несебър е загубил 1/3 от територията си, която е пропаднала в морето. Останки от крепостните му стени и сега могат да се видят под водата на около 80 м от брега. До наши дни се е запазила единствено Западната крепостна стена с портата, която е отбранявала града откъм сушата.

Несебър за първи път е включен в границите на българската държава през 812г, когато хан Крум завладява града и в него се заселват славяни и българи.
В Несебър са запазени много къщи от времето на българското възраждане - типични представители на Черноморския тип къща, част от многото работили в града вятърни мелници, баня и чешми. От края на XIX век, Несебър е малък град с основен поминък риболов и селско стопанство, включващо лозарство и ленопроизводство. След 1959г, в близост до града е построен курортния комплекс Слънчев Бряг, и в околностите активно се развива международния туризъм.

Археологическите проучвания на несебърския полуостров и неговата акватория през последните четири десетилетия разкриха богати колекции от значими паметници на културата, илюстриращи историята на антична Месамбрия и средновековен Несебър. Голяма част от тях са експонати в новия Археологически музей на Несебър. Музеят е открит през 1994 г. Експозиционната площ обхваща фоайе и 4 зали.

Галерия със снимки от Несебър:
mt_gallery:nesebar01.jpg

Археологически музей
Работно време: лято: 9.00 - 19.00 без почивен ден; зима: 9.00 - 18.00 – почивни дни събота и неделя
Адрес: ул. "Месамбрия" 2А
Телефон: +359 554 46 012 - Екскурзоводи
Печат: има

Първа зала - Месамбрия и траките:
Във фоайето е изложена дипломата на ЮНЕСКО, документираща вписването през 1983 г. на старата част на град Несебър в листата на световното културно наследство. Изложени са голям брой каменни котви датиращи от XII - IX в.пр.Хр, доказващи активно мореплаване на местните жители през тази ранна епоха. От бита на древните траки можете да видите сивочерните керамични съдове с врязани и релефни орнаменти от IX - VI в.пр.Хр. както и сребърно съкровище от монети - тетрадрахми, в които преобладават тракийските имитации.

Втора зала - Понтийският полис Месамбрия:
Тук може да видите уникални паметници, документиращи административния живот на Месамбрия през II в.пр.Хр. Това са мраморните оброчни плочи открити в подножието на храма на Зевс. Върху релефните полета на тези скулптурни паметници са изобразени градските магистрати по време на тържествена церемония в чест на Мелса, на хероя Созополис и др. От гробниците от едно време са останали надгробните плочи с изобразени сцени от живота на месамбрийци. Между погребалните дарове в гробниците на Месамбрия се срещат изящно изработени златни накити: аграфи, обици, пръстени, огърлици, част от които са произведени в местни ювелирни ателиета. Открити са монети от злато, сребро и бронз. Върху лицевата страна на най-разпространените монети е представен знака на Месамбрия - коринтски шлем с грива, а на обратната страна - колело със спици и началните букви на името на града МЕСА. Представа за търговските връзки на Месамбрия през VI - II в.пр.Хр. може да добиете от откритата вносна керамика: чернофирнисови кантароси, киликси, аскоси, лампи, релефни купички и др.

Трета зала - Месемврия в пределите на Рим, Византия и България:
В третата зала може да видите тухли с печати, носещи имената на Константин и Юстиниан, които са останки от римляните. Керамичните съдове със сив цвят на глината са първите останки от български жители. Колекцията от амфори и белоглинени глазирани съдове експонирани в залата свидетелстват за непрекъснатите търговски връзки на Несебър с Константинопол и други търговски центрове през IX - XII в.

Четвърта зала - икони:
В залата ще видите колекция от несебърски икони - образци на иконописно изкуство от XIII до XIX век. Те са украсявали иконостасите на многобройните несебърски църкви.

град Поморие - Музей на солта

Музей на солта
Работно време: зима: 8.30-16.30 ч; почивни дни: събота и неделя
Адрес: стария град, 8200 Поморие, ПК 57
Телефон: +359 596 25 344; +359 885 108 713
Печат: има
Цени: деца - 1 лв
възрастни - 2 лв

галерия със снимки от Музей на солта:
mt_gallery:Снимки от Музей на солата - Поморие
В Поморие, морската сол се е добивала още преди градът да бъде основан. До тридесетте години на ХХ век морска сол в България се е добивала само в Поморие. В миналото солта е била рядкост и по някои места е имала стойност не по-малка от тази на златото. Това е причината поморийските солници да бъдат предмет на спорове и войни. В Поморие може да видите:
  • Поморийското езеро — защитена местност, свръхсолена лагуна с площ 1000 ха;
mt_gallery:Снимки от Поморийското езеро
  • Блатно кокиче — защитена местност, разположена край с. Горица;
  • Корията — природна забележителност, разположена край село Гълъбец;
  • Манастир "Св. Георги" — мъжки православен манастир;
  • "Стари поморийски къщи" — архитектурен резерват;
  • Кални бани - лечение с кал от Поморийското езеро;
  • Църква "Преображение Господне" ХVІІІ век;
  • Църква "Св. Рождество Богородично" ХІХ век;
  • Тракийска куполна гробница.
Музеят в Поморие е единственият в България и на Балканския полуостров специализиран музей за производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода. Открит е на 7 септември 2002 година с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез програма "Фар" и се намира в района на стария град. Музеят представя древната анхиалска технология за производтво на морска сол и се състои от една зала и 25 декара действащи солници. Разполага с уникална колекция от снимки от началото на миналия век, стари топографски карти, макети и автентични соларски съоръжения и инструменти. Солниците към музея произвеждат сол по същия начин, по който това е ставало в древността. Посетителите могат да видят "на живо" всички технологични операции, да разговарят със соларите, да усетят автентичната атмосфера на миналото.

Вижте предложения за настаняване в Несебър

Карта на забележителностите (Несебър се вижда като затворите маркера):
{mosmap text='Помоие'|address='Поморие'|zoom='11'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Видео от Несебър:

{youtube}reI0ccZv13o{/youtube}

Видео от Поморие:
{youtube}b3y7dzARlZQ{/youtube}

Допълнителна информация:
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук