БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 07. Малко Търново - Историческа мсетност Петрова нива, исторически музей

07. Малко Търново - Историческа мсетност Петрова нива, исторически музей

Малко Търново е град в Югоизточна България и център на едноименната община в Област Бургас. Разположен е в карстова котловина, обградена от гористи възвишения. Градът е единственият на територията на централна българска Странджа.

mt_gallery:Малко Търново

В района на града са открити редица паметници – мегалити, могилни некрополи, антични сгради, крепост, разкриващи важното значение на селището през тракийската и римска епохи. Символ на града е Големият врис (извор). Изграден е през 1862 г. Преди да бъде покрит, е служил за аязмо.

Историческа местност Петрова нива
Работно време: денонощно
Адрес: на 20 км от Малко Търново
Печат: има

mt_gallery:Петрова нива
Намира се в близост до сeло Стоилово и на 20 км от Малко Търново. През 1953 г. на Петрова нива е поставена мраморна плоча в чест на 50-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание с надпис, че тук ще бъде построен паметник. Тържественото откриване на мемориала става на 16 август 1958 г. Паметникът е възхвала на смелостта, себеотрицанието и стремежа на българите за свобода по време на Илинденско - Преображенското въстание през 1903 г. Уредена е също музейна експозиция, а в чест на 100-годишнината от въстанието е построен и осветен храм – костница "Св. Петка".

Исторически музей - Малко Търново

Работно

време:

лято: 8.00-17.00 без поч. ден, събота и неделя с обедна почивка от 12.00 до 14.00; зима:8.00 - 17.00
Адрес: ул. "Константин Петканов" № 1
Телефон: +359 5952 29 98
Печат: има

mt_gallery:Исторически музей - Малко Търново
Музеят е създаден през 1983 г., с идеята да се превърне в информационен център за културно - историческото развитие на Странджа. Състой се от пет сгради, като експозициите са разположени в три от тях. Къщите са оригинални, типични странджански творби на народните майстори.

Експонирането е осъществено тематично и с акцентуване само на онези събития и явления, които са характерни за региона.Тук могат да се видят мраморни надгробни плочи, жертвеници, колони с гръцки надписи и мраморна статуя на римска девойка, два фронтона от тракийска куполна гробница, керамика.
Иконната живопис е представена от няколко икони от XIX век, дело на местни майстори. Те се отличават от всички други български икони по своята стилистика: с приглушен колорит, в който преобладава тъмно зеления цвят - нещо нетипично за иконната живопис.

В една от сградите на Историческия музей е представена Природна експозиция. Експозицията привлича младите природолюбители с интересния начин за представяне на природното богатство на Странджа - хралупа на вековно дърво- телефонна кабина, където след набиране на номер от указателя ще чуят гласа на някоя от 43-те птици; стая изрисувана с красиви природни картини, където може да чуят гласовете на бухала, папуняка, дървесната жаба, дивата свиня и вълка; "Тъмната стая" - в нея може да се чуят гласовете на нощните обитатели на гората, нейните самотни вятърни въздишки и песента на реката; дървени пъзела - картата на Природен парк "Странджа" и хранителната верига на животните; зала за прожекции - в нея седнали върху малки пънче-столчета, ще наблюдавате видеофилми за Странджа.

Карта на забележителностите:
{mosmap text='Малко Търново'|address='Малко Търново'|zoom='12'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Допълнителна информация:

 

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук