БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 04. Мелник - Исторически музей, Кордопулова къща, Роженски манастир

04. Мелник - Исторически музей, Кордопулова къща, Роженски манастир

Мелник е най-малкият град в България. Населението му е около 250 души. Разположен е в югозападните склонове на Пирин заобиколен от уникални природни образувания.

Различни находки, които са открити в Мелник показват, че там е имало селище още през тракийската епоха. Днешното си име града е получил през V-VI век, от славияните, които по това време са се заселили по поречието на река Струма.

Галерия със снимки от Мелник:
mt_gallery:Архитектурно-исторически резерват Мелник

Тук се намират най-чудноватите земни образувания, изваяни от бял ронлив пясъчник. Човек с малко фантазия лесно може да види купи сено, египетски пирамиди, готически хълмове, минарета, древни кули и бойници, гигантски обелиски и пирамиди, извишени шила и исполински гъби.

Мелник е известен и със старинните мелнишки къщи, които впечатляват с богатата си архитектура, с избите си, с подредбата, разкриваща българското чувство за практичност и красота.

Кордопулова къща
Работно време: лято 8.00 - 20.00; зима 8.00 - 17.00; без почивен ден
Адрес: в източната част на града
Телефон: +359 7437 265; +359 889 55 77 83
Печат: има

Галерия със снимки от Кордопулова къща:
mt_gallery:Кордопулова къща
Построена е през 1754 г от богатата мелнишка фамилия Кордопулови. Тя е най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров. В приземния етаж на къщата има вкопани изби за вино, в тях се е произвеждало и съхранявало прочутото мелнишко вино. Впечатляваща е вътрешна архитектура на къщата с украси от стенописи, резби и стъклописи. Дневната стая представлява обширна зала с долен и горен ред дванадесет прозорци. Долният ред прозорци имат български характер, а горният е украсен с цветни стъкла съчетаващи венециански и ориенталски елементи. Впечатление прави и дървеният таван на тази стая, който изобразява слънцето.

Роженски манастир
Адрес: с. Рожен
Телефон: +359 886 725 263; +359 7437 222
Печат: има

mt_gallery:Роженски манастир
Роженският манастир
"Рождество Богородично" е разположен южно от пиринското село Рожен, на 6 км от град Мелник. Манастирът е основан през XIII век и е един от най- старите в България. Името му произлиза от неговия празник Рождество Богородично, Раждането на св. Богородица - рождение - рожен. Той е един от малкото средновековни храмове достигнали до наши дни, почти напълно запазили своята автентична архитектура и дух. Възхитителната дърворезба на иконостаса, чудотворната икона на Света Богородица, стенописите от 1597, 1611 и 1715 г. и стъклописите от 1756 г. подсказват, че през годините на турското робство манастирът е бил център важен духовен център.

Исторически музей
Работно време: 10.00-17.00 ч.; без почивен ден
Телефон: +359 7437 229
Печат: има

Градският исторически музей
в Мелник представя етнографска експозиция, свързана с основния поминък на този град и района - винопроизводството от местната мелнишка лоза. Показани са снимки на мелнишки изби, бъчви и др., свързани с обработката и съхраняването на мелнишкото вино.

Карта на забележителностите в Мелник:
{mosmap text='Мелник'|address='Мелник'|zoom='16'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Видео от Мелник:
{youtube}wS0-vykCppE&feature=related{/youtube}

Видео от Кордопуловата къща:
{youtube}sOGducvWI8c{/youtube}

Допълнителна информация:

 

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук