БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 91. Казанлък - Тракийска гробница, Литературно-художествен музей "Чудомир"

91. Казанлък - Тракийска гробница, Литературно-художествен музей "Чудомир"

Община Казанлък е разположена в Казанлъшката котловина, която е част от Задбалканските котловини и е известна със своята красота и плодородие. Градът е център на Розовата долина на България.

Тракийска гробница-копие
Работно време: 9.00-17.00ч. без почивен ден; 
Адрес: на 1200 метра от центъра на Казанлък в североизточна посока, на хълма "Тюлбето"
Телефон: +359 431 63 762
Печат: има
Цени:

Към оригинала на гробницата има построено копие:

- вход за копието: за възрастни - 3лв., за учащи 1лв.
- беседа: на български 5лв., на чужд език - 15лв.
- снимки: с фотоапарат 5 лв., с видеокамера 15лв.

Оригиналът на гробницата е затворен за посещения.

Тракийската гробница е зидана сводова гробница близо до град Казанлък. Тя е част от голям некропол, разположен в близост до древния тракийски град Севтополис. Датирана е към 4 век пр.н.е. и от 1979г. е в списъка на ЮНЕСКО на Световното културно и природно наследство. Открита е случайно през 1944 година от войници, които копаели окоп в североизточната част на Казанлък. Световната си известност гробницата дължи на уникалните си стенописи в коридора и куполното помещение - едни от най-добре запазените стенописи на антична живопис от ранноелинистичната епоха.

 

Стенната декорация прилича на лицевата стена на богата постройка, облицована с мраморни плочи и завършваща с архитектурни детайли. Представените във втория фриз пеши и конни воини възпроизвеждат сцена на две неприятелски войски, като на западната стена е изобразена сцена на единоборство. Изобразено е историческо събитие, свързано с живота на погребания в гробницата владетел. В центъра на главния фриз, срещу ниския правоъгълен вход са изобразени фигури на мъж и жена, седнали край масичка с плодове, а около тях прислужници носещи дарове. Много реалистично е изобразена сцена на погребално угощение с шествие. Сплетените ръце на съпрузите въплъщават идеята за прощаване и раздяла с мъртвия. Знатната съпружеска двойка е увенчана с лаврови венци - белег на героизиране.

Галерия със снимки от Казанлъшка тракийска гробница:
mt_gallery:Казанлъшка тракийска гробница

 
Литературно-художествен музей "Чудомир"
Работно време: от понеделник до петък: 9.00 - 17.30ч. ; в почивни и празнични дни с предварителна заявка
Адрес: ул. "Трапезица" 6
Телефон: +359 431 43 132
Цени: вход: 5лв
беседа на български: 5лв


На 27 май 1969 г. домът на Чудомир е обявен за музей, а на 13 април 1979г. е открит комплексът от експозиция за жизнения и творческия път на писателя художник и картинна галерия.


Документално-художествената експозиция в пристроената сграда съдържа оригинални ръкописи и лични документи, фотоси и факсимилета, предмети и вещи с водещи текстове и оценки на български писатели, художници и изкуствоведи.

mt_gallery:Литературно-художествен музей "Чудомир"


Карта на Казанлък:
{mosmap text='Казанлък'|address='Казанлък, България'|zoom='14'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Видео от Казанлъшката тракийска гробница:

 Допълнителна информация:

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук