БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 87. Село Широка лъка

87. Село Широка лъка

Село Широка лъка се намира в планински район на надморската височина 1050м. Разположено е на 23км от Смолян. Името на селото означава на старобългарски "извивка, кривина, лъкатушене". Широка лъка е известна със своите красиви, родопски къщи, разположени от двете страни на реката. Къщите в селото са образец за родопския архитектурен стил - отвън те са с дебели бели зидове, които скриват двора. Самите здания са двуетажни, с еркери и вътрешни долапи и малка изба със скривалище. Дворът е по-скоро малък, с наредени плочки, а в средата обикновено има каменна чешма.

село Широка лъка
Адрес:
на 23 км. от Смолян
Печат:
- има в читалището, което е туристически
информационен център - ул. Кап. Петко войвода 26, тел: +359  3030 22 22;
- има в етнографския музей - ул. Кръстьо Гайдев 1;

Галерия със снимки от Широка лъка:mt_gallery:shirokalaka.jpg

През 1972г. в селото е създадено Средно музикално училище за народни песни и инструменти. В първите дни на месец март в селото се провежда един от най-големите кукерски празници в България, наричан от местните жители "Песпонеделник".
Известна забележителност в селото е църквата "Св. Богородица" построена през 1834г. само за 38 дни (срокът определен от турския ферман). Смята се, че църквата е изографисана от Захари Зограф и неговият брат Димитър.
Етнографският музей е разположен в сградата на Згуровския конак. Музеят представя бита на българите през епохата на Възраждането.

Карта на Широка Лъка:
{mosmap text='Широка Лъка'|address='Широка Лъка, България'|zoom='15'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Видео от Широка лъка:


Допълнителна информация:
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук