БЪЛГАРИЯ На Планина Маршрути Стара Планина Mаршрут: град Карлово - хижа Равнец

Mаршрут: град Карлово - хижа Равнец

Стара Планина - маршрут град Карлово - хижа Равнец

Изходният пункт е град Карлово. Тръгвате по улица Водопада (улицата, която минава покрай парка, в нейния край са информационният туристически център и спалнята на БТС). Вървите покрай парка и горе-долу по средата му има мост. Минавате през моста и оттам веднага ще видите винпром и вървите по асфалтов път. След около 5-10мин пътя се разделя на две. Тръгнете по павираната улица.

Галерия със снимки от Карлово:
mt_gallery:Карлово

Накрая на улицата ще видите почивна станция (в града й казват "Руската вила"). Точно пред нея свършва павираната улица (може да се нарече и алея). От "Руската вила" до хижа Равнец ще стигнете за около 2,00ч. От вилата тръгнете по пътечката (тя е добре оформена) и след 5мин ще стигнете в дерето на река. На това място пътеката се разделя на две. Ще видите две табели с надпис хижа Равнец, които сочат към едната пътечка, която пресича реката и поема на североизток. Другата пътека е с червена маркировка и без да пресича реката, поема успоредно на нея право на север. И двете пътеки водят до хижата. Тук ще опишем пътеката, която е с червената маркировка. Тръгнете по нея. След 10 минути ще излезете на полянки. Използват ги за къмпинг. На тези поляни пътеката завива рязко на северозапад.

Хижа Равнец
След поляната няма маркировка. Продължете по пътеката и в крайна сметка отново ще видите маркировката. На доста места маркировката се губи и се появява пак. Пътеката на места също губи. В крайна сметка за около 1,30ч от Руската вила ще излезете от гората и срещу вас ще видите първия желон. Мястото е удобно да починете. От тук дори и да не виждате пътеката тръгнете право на север и само след няколко минути трябва да се появи маркировка а малко след това и малка чешма, построена от туристи от Карлово. Минете покрай нея и след това ще слезете ниско до реката. Тук отново се губи пътеката. Ако пресечете реката и продължите по отсрещния склон ще стигнете до пътеката която отминахме на разклонението с табелите. Най-добре е като стигнете реката да вървите успоредно на нея на север, така че тя да ви е от дясната страна. Няма начин да не попаднете на пътеката, а и хижата вече се вижда. Хижата е малка, в столовата има само 2-3 маси. От нея към връх Ботев има лятна и зимна маркировка. На връщане можете да минете и по другата пътека, тя е малко по-обиколна.

Вижте предложения за настаняване в Стара планина

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук