БЪЛГАРИЯ На Планина Маршрути Родопи Маршрут: село Бойково-летовище Бяла Черква

Маршрут: село Бойково-летовище Бяла Черква

Село Бойково се намира на 25 км от Пловдив. Има автобусна линия от Пловдив от Автогара Родопи със следното разписание: Вторник 7:00 ч.; Петък 17:00 ч.; Събота 7:00 ч.; Неделя 17:00 ч.

mt_gallery:selo_boikovo
Пътя с автобус до селото е 45 мин. От центъра на селото се тръгва на юг за манастира Света Богородица, който се намира на час и половина път туристически ход. Продължава се на юг към връх Ушите, минава се отдясно на върха. Който очаква да види наистина връх ще бъде приятно изненадан, че това е обширно плато с вековни борови гори. Маркировката не е добре очертана, но например през половин час се срещат табели за село Ситово и село Лилково. Следвайте пътя за село Ситово. На час и половина от върха се стига до вододайната зона на село Бойково, където има разтоварище за дървен материал. На това разтоварище има няколко табели, на които е написано хижа Равнища, с. Ситово, село Лилково, Бяла Черква. От тази табела тръгваме на юг и следващата забележителност е поделение, където през социалистическо време имаше ракетни войски. До там се стига за час и половина. От поделението до летовище Бяла Черква е 8км, като се взема за около 2 часа.
През целия преход се върви по горски пътища, по маршрута има много диви ягоди, боровинки и гъби. За съжаление на летовище Бяла Черква няма къде да се спи.
От Бяла Черква може да се слезе до летовище Студенец и хижа Здравец, а също така да се отиде до хижа Чернатица. От хижа Здравец има редовен превоз за град Пловдив.
Предлагам на любителите на туризма, този прекрасен маршрут в Родопския дял Чернатица.

Иван Пачеджиев

Вижте предложения за настаняване в Родопи

Допълнителна информация:
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук