БЪЛГАРИЯ На Планина Маршрути Родопи Маршрут: Пампорово - връх Мечи Чал - хижа Изгрев - Чудните мостове

Маршрут: Пампорово - връх Мечи Чал - хижа Изгрев - Чудните мостове

Маршрутът е дълъг около 35 километра. През лятото се изминава за около 10 часа. Върви се по черни пътища и широки пътеки по билото на рида Чернатица.

Почти навсякъде е равно, няма големи спускания и изкачвания, което прави маршрута приятен. Изходната му точка е хотел Пампорово. Намира се малко след новата църква в Пампорово "Успение на Пресвета Богородица", от там започва пътека с червена маркировка. Минава се по билото на Чернатица през връх Мечи чал и спускане на югозапад, като се следва черния път. Преходът минава под западната част на връх Мечи чал. След около 3км. се пресича черният път Чепеларе - Стойките. Продължава се по пътя и за около 1 час се стига до местността Мечо гробе (обширни поляни). На изток се спуска път със синя маркировка. По него за около 1 час се стига до Чепеларе. Продължава се по червената маркировка и за около 30 минути се достига до хижа Изгрев.

mt_gallery:85ChudniMostove
Тук маршрутът може да бъде разделен на две и с преспиване на следващия ден да се продължи към Чудните мостове. От хижа Изгрев се продължава на север по маркираната пътека, която върви по рида. Редуват се гори и полянки, минава се под върховете Карабалкан и Мечкарски камък и се стига до местността Глухите камъни. Поема се на изток по спускаща се на долу пътека със синя маркировка, която води до село Забърдо. От местността Глухите камъни за около 10 минути на север по главната пътека се стига до друга малка пътека, която води на североизток и е маркирана със зелен цвят - пътя за село Орехово. Тръгва се по нея и за около 30 минути през гъста гора се слиза до връх Персенк. Тук наблизо са хижа Скал ните мостове и хижа Чудните мостове, както и природния феномен Чудните мостове. От хижа Скалните мостове на североизток за около 20-30 минути по красива панорамна пътека може да се стигне до хижа Кабата (Слънчеви поляни). От хижа Скалните мостове на запад, по пътека маркирана със жълто за 40 минути се изкачва до билото на Чернатица, а оттам за 20 -30 минути по пътеката маркирана с червено се стига до хижа Персенк.

Вижте предложения за настаняване в Родопи

Видео от Чудните мостове:
{youtube}mFL98FkTKNc&eurl=http://t2.turistbg.com/index.php/100-nto/101-85-vrah-persenk-chudnite-mostove{/youtube}

{youtube}oZC6A_Bqfmg&eurl=http://t2.turistbg.com/index.php/100-nto/101-85-vrah-persenk-chudnite-mostove{/youtube}

Видео от Пампорово:
{youtube}WTxhjAmFylo&eurl=http://t2.turistbg.com/index{/youtube}

{youtube}pmom87uiyb0&eurl=http://t2.turistbg.com/index{/youtube}

Допълнителна информация:
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук