БЪЛГАРИЯ На Планина Маршрути Родопи Маршрут: хижа Кабата - Персенците

Маршрут: хижа Кабата - Персенците

Поредицата върхове на изток от връх Персенк по рида Карабаир, наричани Персенците, най-лесно могат да бъдат посетени от хижа Кабата.

hija_kabata

Тръгва се на запад по пътя за хижа Чудните мостове. Като се достигне билото на поляната, се пресича пътят от село Орехово за хижа Чудните мостове и се поема на северозапад по пътечка направо към билото на първия от върховете – Гургутевица (1811м.). Това е една трапецовидна скална грамада, обрасла с вековни смърчове, край които лъкатуши пътечката. На места има интересни скални форми. На северозапад веригата продължава към връх Гидика. От него се открива красива гледка на север към хижа Персенк, връх Червен и веригата на Модър, а на изток – към дълбините на Койловски дол. Пътеката криволичи по билото и прекъсва при скалистите урви на връх Комините (1856м.). Оттук могат да се наблюдават Чудните мостове. Има интересна легенда, че тук било заровено голямо съкровище и снаряжение за цяла конница. Знак за тайния вход на скривалището бил воденичен камък. Точно в центъра му обаче израснала смърчова  фиданка, която го пропукала и камъкът бил разпилян. Преваля се без пътека каменистият ръб на Комините и се продължава към най-внушителния връх от поредицата – Елдермен (1979м.), който се издига непосредствено на север. Сред гъста гора се изкачва дългият и стръмен източен скат, докато се стигне до каменното му чело. Тук ни очаква гледка на юг към връх Снежанка над Пампорово. Оттук на запад билото се снишава, после преваля острия Безимен връх и се издига към връх Персенк.

Вижте предложения за настаняване в Родопи

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук