БЪЛГАРИЯ На Планина Маршрути Родопи Маршрут: хижа Персенк – летовище Бяла Черква

Маршрут: хижа Персенк – летовище Бяла Черква

От хижа Персенк се тръгва се на север по пътя за село Лилково. След 25 мининути се стига до гористата купа на връх Червен (1765м.).

mt_gallery:hija_persenk

За изкачването му се поема вдясно по стръмната пътечка, която след 10 минути извежда до висока скала. Пътеката свива вдясно и стръмно поема нагоре. След 8 минути се стига до върха. Разкрива се най-близката и красива гледка към Персенците и Модър на изток и Баташки Снежник на запад. По тясна пътечка, спускаща се на север се слиза на пътя, по който се достига седловина Митницата. Получила е името си от митническия пропускателен пункт, който е имало тук до 1912г. От хижа Персенк до седловината се стига за 45 минути, ако не се изкачва връх Червен. По пътя, на север се стига до Прангов чучур – поляна с чешма. Продължава се нагоре до седловината Хаджийца. Оттук по пътя след 4 кмилометра се стига до село Лилково. От седловината на североизток поема маркирана пътека, която подсича връх Св. Илия (1705м.), излиза на поляните между местност Св. Атанас и карстовия рид Кукулек, изкачва се на рида, свива по билото му на изток и стига до чешма. От нея се продължава по пътеката на североизток. Стига се до стар горски път, който извежда до местността Емерлийца. Разкрива се гледка към Персенците. Пътеката минава криволичейки през гора, подсича връх Кюмюрлютепе откъм изток и слиза в североизточната част на местност Башмандра. Тя представлява обширна поляна, обкръжена с вековна иглолистна гора. През нея лъкатуши малка рекичка. Оттук пътеката върви на изток, обикаля връх Преспа (1584м.) откъм изтчната страна и се спуска до пътя, свързващ летовище Бяла черква с местността Черешка. Поема се на север по него, изкачва се седлото между върховете Преспа и Бяла Черква и след 10 минути се стига до летовище Бяла черква.

Вижте предложения за настаняване в Родопи

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук