БЪЛГАРИЯ На Планина Маршрути Автомаршрути Маршрут: София-Боровец-Рилски манастир

Маршрут: София-Боровец-Рилски манастир

Изходна точка за маршрута е град София. Продължителността на маршрута е 1 ден. Преходът е около 280км. От София тръгвате за Боровец по пътя за Самоков.

Боровец
е най-старият планински курорт в България. Надморката му височина е от 1230 до 1390 м, а климатът - един от най-здравословните (средната юлска температура е 15.2° С, а средната януарска е 4.8° С).
Дворецът Царска БистрицаДворецът Царска Бистрица се намира на около 10мин. пеша от новия център на Боровец. Построен е за ловна хижа на царете между 1898 и 191г. Представлява комплекс от няколко сгради и красив парк, през който минава река Бистрица Мусаленска. В т.нар. стар дворец се намира стая обзаведена като корабна каюта. В двореца има стотици ловни трофеи. Във всички стаи има красиви кахлени печки. Дворецът има собствена електроцентрала SIEMENS, която е запазена в оригиналния си вид и работи от 1912г. Билетът струва около 5лв, а за ученици и студенти около 2лв. Дворецът работи от 10:00 до 15:30 часа.

От Царска Бистирца продължавате към Стобските пирамиди по пътя за Рилски манастир. Те се намират недалеч от село Стоб, в западния дял на Рила планина. Село Стоб е разположено на изходен пункт за природен парк Рилски манастир. Стобските пирамиди са разположени от двете страни на вододелния рид на Рилска река.

Галерия със снимки от Стобските пирамиди:
mt_gallery:Стобски пирамидиПредставляват скално-земни образувания с дебелина до 30-40м. Повечето скални форми завършват с каменна шапка и са от пирамидален тип, но се срещат и конусни форми. Легендата разказва за сватове от село Колибите, които взели мома от село Стоб. Според обичая младите не се познавали, а девойката била забулена. Когато минавали по южния склон на Кулския рид духнал вятър и повдигнал булото на невястата. Кумът като видял, колко е красива булката не издържал на изкушението и опитал да я целуне. Ужасени от греха, който щял да извърши, сватовете се вкаменили и се превърнали в скални пирамиди.

Рилският манастир
е следващата спирка от маршрута. Към манастира има платен паркинг – за автомобили 4лв/час; микробуси 6лв/час; автобуси – 8лв/час. Рилският манастир е най-големият манастирски комплекс в България и един от най-забележителните на Балканския полуостров. Включен е в списъка на културните паметници на ЮНЕСКО.

Галерия със снимки от Рилския манастир:
mt_gallery:Рилски манастир В местността около манастира има много забележителности- метоха "Орлица" и метоха "Пчелина"; постницата "Св. Иван Рилски"; църквата "Успение на Св. Иван Рилски"; постницата "Св. Лука"; църквата "Евангелист Лука". В непосредствена близост източно и южно от манастира се намира селище, което обслужва монашеското братство и поклонниците. Най-впечатляваща от всички постройки е каменната манастирска фурна с декоративна стенопис.
В североизточна посока от манастира се намира постинацата "Св. Иван Рилски". Тя е известна и като "Старата постница". Това е мястото където светецът прекарва остатъка от живота си в пост и молитви. Тук се намират пещерата-жилище на отшелника и църквата "Успение на Св. Иван Рилски".

Рилският манастир предлага възможност за нощувка. Може да останете да нощувате в светата обител или да тръгнете за София по първокласния път Е-79.

Вижте предложения за настаняване в Рила - хижи
Вижте предложения за настаняване в Боровец

Съвет: За да добиете по-ясна представа за маршрута и пътищата, по които минава използвайте опцията Търси маршрут на www.bgmaps.com.

 

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук