Паничище

Курортното селище Паничище (1300м надморска височина) се намира близо до град Сапарева баня и на 25км от град Дупница. Селището е на границата на Национален парк Рила. Тук има отлични възможности за зимен и летен туризъм и ски-спорт. Курортът е привлекателен с красивите и удобни хижи, хотели и почивни станции.

mt_gallery:Паничище

По маркирани туристически пътеки от Паничище може да се стигне до:

До курорта може да стигнете с кола или автобус.

  • С кола:

От София се потегля към Перник (Е79). Минава се през къси магистрални участъци и се достига до град Перник. Малко след като се подмине голяма бензиностанция на Shell се завива в дясно и се минава през тесен проход под мост. След това пътя се разширява и не може да се обърка. На 60км от София се намира Дупница. За Сапарева Баня и Паничище (изходени пунктове за хижа Скакавица и хижа Седемте езера) при входа на Дупница трябва да завиете вдясно (посока Пловдив, Самоков). Сапарева Баня се намира на 13км от Дупница (отбивката е вдясно след военни полигони). До Паничище се достига след 10км стръмен планински път.

  • С влак е удобно да се пътува единствено до Дупница.

Паничище разполага със следните писти:

  • Бекяра - алпийски ски 470м съоръжена със ски влек 280 човека за 1 час. Базата е разположена напречно на ресторант Елените.
  • Аждена - детски ски-плац съоръжен с "бейби"- ски влек и писта 400м със ски влек 250 човека/час.
  • Детска писта 200м пред хижа Пионерска
  • До хижа Пионерска има писта дълга 400м със ски влек с капацитет 350 души на час. Включва също и писта за шейни с дължина 1130м.
  • Писта за дълго бягане 5 000м, към която в най-скоро време ще бъде изграден рубеж за биатлон.
  • До хижа Седемте езера има 300-метрова ски писта със ски влек с капацитет 250 души на час.
  • До хижа Рилски езера има 950-метрова ски писта оборудвана със ски влек с капацитет 700 души на час.

Очаква се да заработи двуместен седалков лифт от хижа Пионерска до хижа Иилски езера с обща дължина 2200м и капацитет 960 души на час. Пистата за крос-кънтри се намира точно до тренировъчните площи при Сухото езеро. Тази писта ще бъде оборудвана с мишени за тренировки по биатлон. Предлага се ски екипировка под наем, както и обучение от квалифицирани инструктори. Курортът Паничище предлага максимални възможности за тренировки по всички спортни дисциплини. Има писти за ски алпийски дисциплини пригодени за състезания.

Посетителски център

Посетителският център на национален парк Рила в курорта Паничище е създаден по програма ФАР на Европейския съюз под юрисдикцията на Министерство на околната среда и водите. Направен е по образец на най-известните природни центрове и резервати от целия свят. Това е първия по рода си център в България.
Паничище се намира в сърцето на Рила, поради което много от туристическите пътеки в Рила започват или минават от тук. Такива са маршрутите към Седемте рилски езера, Мальовица, Боровец и най-духовния и културен паметник в България - Рилския манастир. В този дял на Рила се намират и природните забележителности Урдини езера и Скакавишки водопад.
Основната цел на посетителския център е да предложи на туристите информация по отношение на Национален парк Рила; да ги запознае с богатото разнообразие от растителни и животински видове, обитаващи планината, с помощта на образователни материали, програми и събития свързани с околната среда. Центърът помага на туристите да изградят чувство за отговорност към природата и правилно да преценяват действията си в границите на парка.
В посетителския център може да организирате семинари (на тема - местната флора и фауна), да гледате филми, да намерите информация за туристически маршрути, да наемете планински водач, да направите резервации, да изпиете чаша чай или кафе. В магазинчето на първия етаж се продават карти, пощенски картички и сувенири, вестници и списания.

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук