Банско

информация - културa - маршрути - как да стигнем - ски писти - цени

Обща информация за курорта:

Сгушен в подножието на Пирин планина, град Банско привлича български и чуждестранни туристи през целия период на годината. Градът е еднакво атрактивен през четирите сезона на годината и предлага разнообразни условия за почивка и отдих. Популярността на Банско в и извън страната се дължи на прекрасните условия за ски туризъм в съчетание със самобитен фолклор и старобългарска архитектура.
Географското разположение на града позволява задържане на снежната покривка от декември до април, а алпийският характер на Пирин планина обезпечава отличните условия за професионален и любителски ски спорт.
Град-музей, където новото и старото съжителстват заедно – модерният център преминава в калдъръмени улички с типичните къщи, с дървен чардак, закътани зад яки двойни порти. Известен и като център за планински и ски спортове с модерни ски-съоръжения и новоизграден кабинков лифт. Съвременен град Банско представлява уникален микс от стари традици и обичаи и съвременен стил, където модерните сгради са разделени от стогодишните къщи с голяма етнографска стойност само от една малка павирана уличка.
Посещавайки града, гостите ще се докоснат до съхранената автентичност на българския фолклор, уникалните художествени и културни ценности, типични за региона. Ще отдъхнат в приятната и уютна обстановка на хотелските комплекси, ще вкусят от традиционните бански специалитети и отлежали червени вина.

Забележителности и паметници на културата:

Градът е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз: - Велянова къща; музей "Неофит Рилски"; музей "Никола Вапцаров”; Постоянна иконна изложба "Банска художествена школа"; църква "Св. Троица".
Други паметници на културата с национално значение са: църква "Успение Богородично" (строена вероятно около средата на XVIII век върху основите на разрушена при османското нашествие средновековна църква. Най-стойностното в нея е уникалният дърворезбен иконостас); "Тодева къща" (стара къща музей, съчетала в себе си типичният дух и атмосферата на Банско, носеща уют и топлина. Разположената в самия център на Банско, винарната е част от възрожденския стил на града в сърцето на Пирин); родната къща на Тома Вишанов-Молера (иконописец и стенописец, основоположник на Банската художествена школа).
Паметници на културата с местно значение са: "Сирлещова къща", "Пумпалова къща", "Молерова къща" (Владо), "Стракова къща", Евангелистка църква, "Гечкова къща", "Топорилова къща", Метох "Ватопеди", "Събева къща", "Ваканова къща", Останки от църква "Св. Илия" - 500м източно от Банско, Оброчище "Св. Димитър" - 3км югоизточно от Банско, Останки от църква м. "Палитоден" - 2км западно от Банско, Останки от църква "Св. Георги" - 2км източно от Банско, Старата турска поща ("Тумбева къща"), Оброчище "Св. Текила" - местност Дъбовец, Оброчище "Св. Влас", Надгробна могила "Лисича могила", Мястото където е била къщата на Отец Пайсий Хилендарски, Антично селище, некропол и светилище в местност Карагонско 4км. Зап. и много други.
Природните забележителности са многобройни: байкушева мура - едно от най-възрастните дървета в България (1200г), представител на реликтния вид черна мура. Намира се в Северен Пирин, на територията на Народен парк "Пирин", в района на хижа Бъндерица.
Интересни етнографски обекти са валевиците за пране на черги, ресначи, одеала и др. тъкани. Представляват сковани от дъски басейни, в които силна водна струя пада от високо по сръмен улей. Под ударите на водата в образувания водовъртеж тъканите престояват 1 - 2 денонощия. В миналото валявиците са широко разпространени в Пиринския край - в близост до планинските селища. В Банско има 5 действащи, в това число 3 градски и 2 ведомствени, разположени както следва: един над хотел Банско (ул."Глазне"), 10мин. северозападно от центъра, със запазена в автентичен вид малка частна воденица, която не функционира; един в местността Гуровица, 20мин. югоизточно от центъра посока Добринище; три при завода за детски играчки "Изгрев", то които една градска и две ведомствени (ул."Пирин"), 30мин. югозападно от центъра посока Шилигарника.
Наред с красивата природа и уникалната архитектура, Банско се гордее с множеството имена на незабравими български личности, започнали своя път именно от малкото градче. Селището е родно място на редица народни будители, писатели, поети, революционери, зографи и художници, сред които са: Никола Вапцаров, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Никола Фурнаджиев, Миле Бизев, Лазар Колчагов, Тома Вишанов, Димитър Молеров, Симеон Молеров, Иван Попстефанов, Миле Рахов, Терзи Никола, Асен Тодев, Благо Тодев, Никола Фурнаджиев и др. Издигнати са паметници на Никола Вапцаров (1956, скулптор Илия Илиев) и на Паисий Хилендарски (1976, скулптор Стойчо Тодоров).

информация - културa - маршрути - как да стигнем - ски писти - цени

Културно наследство:

История

Според многото легенди и предания, някои от които претендират за историческа достоверност, основаванет на Банско се отнася след периода на турското нашествие (ХV - ХVІв). От тогава е и първото споменаване на Банско като централизирано селище в официален документ (турски регистър от 1576г). Преди това населението е живеело в няколко разпокъсани махали. Благодарение на археологическите разкопки и проучвания информацията за Банско не се появява изненадващо, а си има своето вековно развитие. Находките са разнообразни и обхващат всички исторически периоди от праистория до античност и средновековие. Днешният град е в центъра на "огърлица" от древни поселения и явно е възникнал от техни обитатели.
Предприемчивостта на банскалии, стемежът им към новаторство са в основата на небивалия икономически и духовен подем на града в края на ХVІІ и ХVІІІв. Развитието на изкуството, книжнината, просветата, материалното замогване на местните жители, издигат пиринското селище до неговия апогей, отреждат му водеща роля в процесите за формиране и утвърждаване на българската нация. Тук е роден родоначалника на Българското възраждане Паисий Хилендарски. Достоен негов следовник е друг велик син на Банско, патриархът на новобългарското образование Неофит Рилски.
Банско се включва активно в движението за народна просвета - едно от най-ярките проявления на нашето Възраждане. През 1838 г. в черковния двор е построено училищно помещение, първоначално обучението е килийно, но през 1847 г. прераства в новобългарско светско училище. Дейността на много видни и по-малко известни банскалии определя селището като влиятелен културно-просветен и книжовен център.
В мрачните години на петвековното турско робство, Банско се прославя като гнездо на българския дух, огнище на вярата и националната свяст, където никога не е заспивала надеждата за избавление от поробителя.
И до днес са запазени спомените за юначните бански първенци покрили имената си със слава. Терзи Никола, разгромявайки озверели турски разбойници предвождани от Шабан Гега в местността "Главите" през 1810г. Благо Тодев разгромявайки банда хайти в местността „Мозгьовица“ четиридесет години по-късно.
През м. март 1876г. в Банско се създава революционен комитет под ръководството на Хаджи Кандит Дъгарадин. Обстоятелствата оставят този край далеч от активните бойни действия, но турските репресии не го подминават. Насилията и жестокостите не сломяват духа на тукашните жители, а закаляват волята им за свобода, несъкрушена и от несправедливите клаузи на Берлинския конгрес. Ярко доказателство за това е последвалото Кресненско-разложко въстание. В отчаяната борба се включва почти цялото местно население. Начело на бунтовниците застава небезизвестният войвода от Тетевен Баньо Маринов. Народният устрем намира израз в установеното седемдневно "Разложко царство" с център Банско. След неуспешния край на въстанието се засилва турския терор над поробените българи, но народното движение за свобода и обединение набира нова скорост. През 1896г. градът става околийски център на ВМОРО и важно звено в конспиративната комитска мрежа. Банскалии имат решаващо участие в известното отвличане на американската протестантска мисионерка Елън Стоун и на нейната другарка Катерина Стефанова от четата на Яне Сандански и Христо Чернопеев на 21 август 1901 по пътя от Банско за Благоевград. 1901 - 1903 са години на решително укрепване, сплотяване и израстване на революционния процес. Кулминационна точка в този процес е Илинденското въстание - най-величествения израз на народната решимост да счупи робските окови в Македония. Сред покритите със слава селища, участвали в тази епопея е и Банско. В кървавата и горда летопис на илинденските дни особено ярко се откроява героичния подвиг на местния учител Радон Тодев и неговата чета. Решени твърдо да отстояват позициите си, тези юнаци до един намират смъртта си в Годлевската планина.
На 5 октомври 1912г. с помощта на въоръжените юнаци на Христо Чернопеев и местните освободителни чети, Банско получава така бленуваната свобода. Два дни по-късно един от големите български поети Пейо Яворов поздравява банскалии, като свободни жители на България.
Банско е град със завидно минало, достойно настояще и стабилно бъдеще, пренесъл, съхранил и доразвил самобитния и вечно търсещ бългаски дух през вековете.

Традиции

Най-значимото културно събитие са Празниците на банската традиция, които се провеждат всяка година през месец Май в продължение на една седмица в старинния квартал. Освен тях, изключителна туристическа атракция представлява оригиналният пикник-отвличане с богата фолклорна програма в околностите на Банско и извозване по селски с коне и каруци. Традиционен празник в Банско е летнят джаз-фестивал с участието на популярни изпълнители от страната и чужбина. През хубавите августовски вечери на откритата сцена под купола на пиринското небе се лее джазова музика. Цяла неделя, хиляди фенове и гости от цялата страна се наслаждават на любими мелодии и мирис на бор и цвети, носен от планинския бриз. Международен джаз фестивал, съществува от 1997г. През годините в Банско са гостували Скот Хамилтън, Игор Бутман, Шарл Папазов, Аксел Цвингербергер,Милчо Левиев, Марио Станчев, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов,Антони Дончев и други големи имена от световната и българска джаз-сцена. Други културни събития в града са: Фолклорен фестивал "Между три планини" м.май; Детски фестивал (месец Септември празник за децата на Банско); Пирин фолк България – Банско; 5 Октомври - ден на град Банско и други.

Кухня

Оригинална и разнообразна, банската кухня е известна в цяла България със задушените си ястия, уникалните домашно приготвени колбаси и мезета. Най-характерни са банската капама, чомлекът, катиното мезе, банският суджук и кървавица, банският старец, които се сервират във всички битови механи и ресторанти на Банско и Добринище. Традиционни бански специалитети са още крешчината, костурета, бъркадата и др.
Банска капама - Приготвя се предварително запържена в мазнина смес от ориз, на дребно нарязано кисело зеле и чекане на кръгчета (вид местно цвекло), подправена с черен пипер, дафинов лист и сол. След това се нарязват на големи парчета телешко, свинско, пилешко месо, дивеч (сърнешко и заешко) и кървавица. В голям глинен съд се редят последователно цели зелеви листа на дъното, парчета месо, плънка, зелеви листа, месо, плънка и т.н.; прибавя се бяло вино и се долива с вода. Захлупва се с глинен капак и се запечатва с тесто. След като заври се оставя около 5 часа на умерен огън да се задуши (или около 10 часа на тих огън).
Катино мезе - Телешко и свинско бонфиле на дребни парчета се запържват в мазнина, добавят се на дребно нарязан кромид лук, праз лук и чушки, отново се запържва и се задушава с бяло вино, гъби, апетитка, сол и малко вода. Поръсва се обилно с магданоз и се поднася в гювече.
Чомлек - в голям глинен съд се поставят телешки джолан, малки обелени картофчета, нарязан на едро кромид лук, скилидки чесън. Подправя се с черен пипер, дафинов лист, сол; добавя се мазнина, червено вино, доматено пюре или апетитка, малко оцет и се долива вода. Захлупва се с глинен капак и се запечатва с тесто. След като заври се оставя около 5 часа на умерен огън да се задуши (или около 10 часа на тих огън).
Банска кървавица - Телешко и свинско месо на по-едри парчета и дреболии (сърце, далак, бял дроб, бъбрек), подправени с праз лук, кимион, копър, черен пипер, сол и специална банска мерудия, се пълни в дебели черва и се суши. Когато е още сурова се сервира пържена или печена на скара.
Бански суджук - Свинско месо на по-едри парчета и дреболии (сърце, черен дроб), подправени с праз лук, кимион, копър, черен пипер, сол и специална банска мерудия, се пълни в дебели черва и се суши. Когато е още сурова се сервира пържена или печена на скара.
Бански старец (Бабички) – сухо мезе - смляно свинско филе и бонфиле, подправено с кимион, черен пипер и сол, се пълнят свински прави черва с дължина до 25см, пресова се и се суши в помешение с вентилация.
Крешчина (бански свински бут) - сухо мезе - Обработен свински бут се оставя да ферментира на сухо място. Реже се и се поднася с червено вино.
Костурета (боб) с чекане и сланина - Слага се зрял боб в тенджера да заври (около 15 мин) и се сменя водата. Добавят се нарязани на дребно сланина и чекане, както и цели сухи чушки. Вари се на тих огън около 3 часа.
Бъркада (бански качамак) - Приготвя се качамак от царевично брашно и се поставя в тава като с лъжица се оформят "легла" и се пълнят с мезета (кървавица, сланина, дроб, ребра) Сервира се с мътеница.

информация - културa - маршрути - как да стигнем - ски писти - цени


Маршрути:


Национален Парк Пирин предоставя голямо разнообразие от маркирани туристически маршути. Теренът позволява спокойни преходи в долината на река Места, в красивите иглолистни гори, леки и стръмни изкачвания, походи по множество високопланински маршрути. Изобилното слънце, кристално чистият въздух и живописната природа ще освободят духа ви, ще ви влеят жизненост и здраве.
Повече от 100 км. маркирани планински маршрути, разположени в Националния Парк Пирин ще удовлетворят и най-капризните планинари.
Два интересни туристически маршрута са с изходен пункт град Банско: Банско – местност Пещерите – хижа Бъндерицахижа Вихренхижа Яне Сандански (общо 9 часа); Банско – хижа Демяницахижа Беговица – хижа Яне Сандански.


Галерия със снимки от Банско:
mt_gallery:Банско
Върховете, ридовете и долините на Пирин ще осигурят незабравимо преживяване дори и на най-претенциозните туристи. Скалните стени на върховете Вихрен (2914м), Синаница (2561м), Георгийца (2589м.), Главнишки чокар (2670м) и близкия до него връх Окаден (2475м) предлагат множество различни по трудност терени, подходящи за всеки алпинист.
Лятно Банско предлага чудесни възможности за планинско колоездене. Незасвисимо дали търсите релаксиращи маршрути, за да се откъснете от ежедневието или пък искате бързи, пълни с адреналин спускания, Банско ще Ви удовлетвори с голямо разнообразие от терени за планинско колоездене.
Пещерите около Банско със своята красотата, подводни реки, сталактити и сталагмити са туристическа цел, която никой не мож е да си позволи да пропусне.
Обиколката с коне е съвършеното допълнение към лятното приключение в Банско. Предриемайки обиколка с коне, Вие ще имате възможност да се докоснете до прекрасните зелени поля и пастища, до невероятните скални формации и не на последно място до величествените вековни, иглолистни гори. Освен групова разходка и свободно препускане, Банско предлага възможности и яздене на пони, частни и групови уроци, разходка с барбекю спирания и обиколка с каруца.
За феновете на силните усещания Банско предлага няколко рафтинг пакети, за една наистина вълнуваща и незабравима лятна ваканция. Реките Струма и Места, обграждащи Националния Парк Пирин, са двете главни рафтинг места в района.
Спускането по река Струма започва в тихи води, след което продължава по бързеите на Кресненското Дефиле като осигурява вълнуващ и пълен с предизвикателства рафтинг в пенливите води на реката. Спускането завършва в живописната долина, разположена до слънчевия Сандански.
Рафтингът по сравнително по-спокойната река Места предоставя изобилие от време за упражнение на различни техники на гребане и навигиране и любуване на живописната природа, докато навлизате в пролома между планините Пирин и Родопи.
Рафтингът в Банско ще бъде емоционална и физическа връхна точка в лятната ваканция. Независимост от възрастта и техническата подготовка със сигурност ще се насладите на незабравимо изживяване.
Феновете на приключенията на открито могата да изпробват обиколка с бъги. Това е атракция приличаща на сафари, в която забавата и високите порции адреналин са основна съставна част.

Банско внася много нови усещания в лятната почивка по един вълнуващ и неочакван начин.

информация - културa - маршрути - как да стигнем - ски писти - цени

Как да стигнем до Банско?

Можем да стигнем до Банско по няколко основни начина:
  • С кола: Има два маршрута които може да изберете най-бързия или най-късия. Най-бърз маршрут (разстояние: 151,755км., време: 2:38ч) - От София се тръгва по първокласен път Е79 посока Симитли (София - Перник - Дупница - Благоевград - Симитли). След Симитли се поема по второкласен път 19 посока Разлог. Пътя минава през седловината Предел с разклонение при Банско.
    Най-къс маршрут (разстояние: 145,644км., време: 3:39ч.) - От София се тръгва по първокласен път Е80. Минава се по третокаласен път за да се излезе на второкласния път 82 за Самоков. След Самоков се продължава по третокласен път посока Якоруда. Излиза се на второкласен път 84. По него се движите по посока Разлог. При отбивката за Банско поемате по второкласен път 19.
  • С влак: От София до Банско може да се стигне и с влак. За целта обаче до 5 дни предварително от пътуването е необходимо да си вземете билети от централна жп. гара София. Пътуването до Банско се осъществява с прехвърляне от гара Септември, тъй като няма директна железопътна линия до там.

информация - културa - маршрути - как да стигнем - ски писти - цени

Ски писти в Банско:

В последните години Банско заема водещо място сред зимните ски курорти в България, като все по-често става обект на посещения и от чуждестранни туристи.
Банско ски картаКурортът има ски-писти за всички категории посетители - от начинаещи до майстори. Обслужва ги добра мрежа от ски-лифтове и влекове. Пистите са обезопасени и отлично поддържани.
65км. професионално подготвени и надеждно обезопасени писти, Халф пайп, Зимен фън парк, Екстремни ски, Пара ски, Ледена пързалка, Трасе за ски бягане, Стрелбище за Биатлон, бързи и удобни лифтови съоръжения, Детска градина за малчуганите, Ски/Сноуборд училище – всичко това ще намерите в Банско.
22км. модерни лифтови съоръжения с голям капацитет транспортират бързо и удобно гостите на центъра до началото на всяка писта.
Екипът на зимен център Банско има постоянната грижа за това всяка сутрин гостите на Банско да намират перфектно подготвени писти и безукорно работещи съоръжения.
Географското разположение, надморската височина и техническите възможности на зимен център Банско осигуряват достатъчна снежна покривка от декември до май.
От 65-те км. писти, за начинаещи са 35%, за напреднали 40% и за опитни 25%.
Най-високата точка на ски центъра е 2560м, а най-ниската 1000м. Оборудвани с машини за изкуствен сняг са 80% от трасетата, което гарантира достатъчно снежно покритие от декември до май. Ски центърът предлага и чудесен 16км. ски път оборудван с машини за изкуствен сняг и осветление, свързващ високите части на курорта с град Банско.

Писти:

Писта Наименование Трудност Обслужва се от:
1 Банско (ски път) - Пускането по тази писта е изключително приятно изживяване – истинско пътешествие по цели 7 километра. Пистата свързва Бъндеришка поляна с началната станция на кабинковия лифт. Трасето е подходящо както за начинаещи скиори и сноубордисти, така и за напредналите любители на ските и сноуборда, които могат да направят бързо, вълнуващо и приятно пускането до началната станция на кабинковия лифт в Банско.
лесна кабинков лифт
2 Бъндерица - Пистата започва от 2560 м. надморска височина и предоставя много възможности за продължение. Имате избор между Тодорка (писта 6), Балканиада (писта 4) и Томба (писта 9), което определя и трудността на спускането, което искате да направите. Пистата е подходяща, както за не много напреднали, които искат да усъвършенстват стила си, така и за тези, които не се нуждаят от повече уроци.
лесна 4-седалков лифт
3 Плато 1 - Платото е просторна писта с постоянен наклон - много подходяща за серия от динамични пускания. Другото хубаво е, че тръгвайки от горната й част и продължавайки по пистите под нея (Шилигарник 1 и 2) може да си направите едно дълго и приятно пускане до Шилигарника.
лесна влек-паничка
4 Балканиада - Просторна, средна по трудност писта. Спускайки се по нея може да постигнете достатъчно интензивно натоварване. На Балканиада са проведени много състезания, което допълнително доказва харектеристиките на тази писта.
средна 3-седалков лифт
5 Шилигарник 1 - Лека и много разнообразна писта. Подходяща е за всеки – както за начинаещи, така и за напреднали. Допълнително достойнство на писта 5 е това, че може да направите чудесни комбинации като се включите към писти 10 и 12, и така всяко спускане което правите е различнo и интересно
лесн

4-седалков лифт

6 Тодорка - Тази писта е ръкав на Балканиада (писта 4). По трудност е разделена на два участъка – в горната си част е със средна трудност, а в ниската - с лека. Ниската част е позната също като “Коларски път” и е удобна за обучение на начинаещи групи. средна 3-седалков лифт
7 Стара писта - Писта с вълнуващ стъпаловиден профил. Подходяща както за тези скиори и сноубордисти, които усъвършенстват уменията си, така и за напредналите. От Старата писта имате директен достъп до ски пътя, които минава през Бъндеришка поляна.
средна влек-котва
8 Юлен - Писта, на която може да правите бързи, динамични пускания с добро натоварване. Използва се както от начинаещи, така и от професионални състезатели, които провеждат тренировките си там. Разположена на „централно” и много удобно място в ски-зоната.
средна влек-котва
9 Томба - Това е голямото предизвикателство на ски център Банско! Ако все още не сте сигурни в уменията си върху ските или борда, може би ще е добре да се изправите срещу "Томба" след няколко дни тренировки на другите писти. За експертите тази писта ще предостави възможност за спускане изпълнено с емоции и много адреналин. трудна 4-седалков лифт
10 Шилигарник 2 - Много просторна и приятна писта. Дава възможност за динамични и разнообразни спускания по множеството разклонения. В комбинация с разположените по-горе писти Плато 1 и 2 се получава едно дълго и вълнуващо спускане до Шилигарника.
лесна 4-седалков лифт
11 Плато 2 - Малко по-трудна от съседната на нея писта Плато 1. Също така просторна и вълнуваща. Не забравяйте защитния крем, ако планирате да останете на Платото през целия ден.
средна влек-котва
12 Стражите - Тази писта може да се ползва само в комбинация с писта 10. Последният скат на Стражите е истинско предизвикателство за скиори и бордисти. В долнатата си част пистата продължава в ски път, който отвежда към междинна станция на кабинковия лифт и пистите Чалин валог 1 и 2.
средна 4-седалков лифт
16 Чалин валог 1 - Чудесна писта със средна дължина, предлагаща много добро натоварване и разположена в удобна близост малко над Банско. За да стигнете до Чалин валог 1 трябва да се качите на гондолата и да слезнете на Междинна станция. Цялата писта е оборудвана с оръдия за сняг, което гарантира добра покривка, независимо от промените на времето.
средна 4-седалков лифт
17 Чалин валог 2 - Малко по-дълга от съседната до нея Чалин валог 1, тази писта е също така вълнуваща и динамична. Минаващата над нея Гондола гарантира, че добрите изпълнения няма да останат незабелязани от публиката. Оръдия за сняг покриват цялата писта.
средна 4-седалков лифт

Съоръжения:

Вид: Обслужва писти:
Дължина (метра):
Височина (метра):
кабинков лифт
Банско, Бъндерица 6315 600
4-седалков лифт Стражите, Платото, Шилигарник
2606
580
4-седалков лифт Бъндерица, Стара писта
800 316
4-седалков лифт Бъндерица,Тодорка, Балканиада
1750 637
4-седалков лифт Тодорка, Платото, Бъндерица
2336 705
4-седалков лифт Шилигарник, Стражите 2050 480
3-седалков лифт Тодорка, Балканиада, Бъндерица
2336 705
влек-котва Платото 2
1210 315
влек-котва Стара писта 900 200
влек-котва Юлен 600 150
влек-паничка Платото 1
1210 315
влек-паничка Бъндеришка поляна
410 50

информация - културa - маршрути - как да стигнем - ски писти - цени

Зимен курорт Банско запазва старите цени на картите от сезон 2006/2007г.


Цени на ски карти:

Период от 01.12.2008г. - до 23.12.2008г. /вкл./ и от 05.01.2009г. - до 31.03.2009г. /вкл./ от 24.12.2008г. - до 04.01.2009г. /вкл./ от 01.04.2009г. - до 30.04.2009г. /вкл./
Възрастни (лв.) Деца до 12г.(лв.) Възрастни (лв.) Деца до 12г.(лв.) Възрастни (лв.) Деца до 12г.(лв.)
1 ден 50 30 55 30 40 24
2 дни 97 59 107 60 78 48
3 дни 147 89 162 90 118 72
4 дни 194 117 213 118 156 94
5 дни 242 146 266 147 194 117
6 дни 283 171 311 172 227 137
9 дни 393 273 432 239 315 190
13 дни 545 329 599 332 437 264
Полудневна /след 12,30 часа/ 37 23 41 23 30 19
Кабина /отиване и връщане/ 18 14 20 16 16 13
сезонна 160 560 760 560 760 560

Цените са в BGN и са с вкл. ДДС

Продължителност на сезон 2008/2009 - от 01.12.2008 г. до 30.04.2009 г.

Детски карти ползват деца до 12 г. включително.
10 % намаление на лифт карта при ползване на пълно ски оборудване.
15 % намаление на лифт карта при ползване на пълно ски оборудване + ски учител.
Сезонните карти не подлежат на друго намаление.
В цената на картата е включена планинска застраховка.

Цени на ски гардероб за възрастни:

Период 1 ден 2 дни 3 дни 6 дни 9 дни 13 дни
ски, щеки, обувки 30 лв.
56 лв.
82 лв.
150 лв.
210 лв.
300 лв.
обувки 21 лв.
33 лв. 38 лв. 68 лв. 98 лв. 120 лв.
щеки 8 лв.
15 лв. 18 лв. 30 лв. 45 лв. 60 лв.
ски
23 лв. 31 лв. 38 лв. 68 лв. 98 лв. 120 лв.
сноуборд и меки обувки 40 лв.
78 лв. 116 лв. 200 лв. 295 лв. 360 лв.
гардероб за собст.ски 10 лв.
-
-
-
-
-
гардероб за багаж 5 лв.
-
-
-
-
-

Цени на ски гардероб за деца:

Период 1 ден 2 дни 3 дни 6 дни 9 дни 13 дни
ски, щеки, обувки 15 лв.
28 лв.
39 лв.
75 лв.
105 лв.
150 лв.
обувки 9 лв.
17 лв. 23 лв. 38 лв. 45 лв. 75 лв.
щеки 5 лв.
9 лв. 11 лв. 18 лв. 24 лв. 36 лв.
ски 14 лв. 19 лв. 23 лв. 41 лв. 59 лв. 72 лв.
сноуборд и меки обувки 33 лв.
61 лв. 84 лв. 150 лв. 210 лв. 300 лв.
гардероб за собст. ски 10 лв.
-
-
-
-
-
гардероб за багаж 5 лв.
-
-
-
-
-

Намаления на ски гардероб:
  • 30% намаление за постоянни клиенти
  • 25% намаление на лифт карта при ползване на пълно ски оборудване и ски учител
  • 20% намаление на лифт карта при ползване на пълно ски обрудване

Ски гардеробът на ски зона Банско е обзаведен с последен модел ски-рафтове Wintersteiger, предлага най-новото ски и сноуборд оборудване на големите европейски производители.

информация - културa - маршрути - как да стигнем - ски писти - цени

Вижте предложения за настаняване в Банско

Видео от Банско:

(на Английски):
{youtube}gQpk-rl3E_c&feature=related{/youtube}

и видео за Банско и Мелник:
{youtube}vfM-3Y_St7Q{/youtube}

Допълнителна информация:


 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук