Поморие

Обща информация за курорта
Поморие очарова с красотата на калдъръмените си улички, крайбрежните булеварди и кокетните къщи. Курортът обединява романтика и уют. Разположен е на тесен, скалист полуостров на 20км от Бургас и на 18км от Слънчев бряг.

Климатът е изключително благоприятен. Курортът има прохладно лято, като средната юлска температура на въздуха и водата е 23.6 °C. Условията са подходящи за отдих от май до октомври.
Преди изгрев слънце въздухът е наситен с озон и отрицателни йони, ултравиолетови лъчи и водни пари, което благоприятства лечението на горните дихателни пътища. Пясъкът е подходящ за правене на топли слънчеви бани. Нагрява се до около 60°C и е богат на железни окиси и соли.  Калонаходището в Поморие е едно от най-добрите в Европа.

Културни и природни забележителности:

 • Подходящи за разходка сред природата са защитените местности Блатно кокиче и Корията, разположени близо до града;
 • Поморийско езеро - естествено находище на лечебна кал и рапа, на базата на която е организирано производството на лечебни луги с екстракти;
mt_gallery:снимки от Поморийското езеро
 • Манастир "Свeти Георги" - мъжки православен манастир, известен с лековитото си аязмо;
 • Архитектурен резерват - Стари поморийски къщи (къщите на Атанас Янков Хайверов, Васил Панайотов Пелонтов, Христо Панайотов Сърнаджиев и Димитър Атанасов Баджев, Апостол Христов Каприев, Елена Стефанова Йорданджиева, Василка Кръстева Николова, Мария Стефанова Каприева, Камен Атанасов Аргов, Манол Драков Янков и Георги Илиев Хаджиев, Стефан Димитров Мирчев). Къщите са строени през 19 век и имат черти, характерни за "черноморската градска къща" - двуетажни, с каменно приземие и паянтов етаж с дъсчена обшивка от чамови дъски и букови цепеници върху тях. Тези дъски не позволяват на влагата да проникне в стената;
 • Кални бани - лечение с кал от Поморийското езеро;
 • Църква "Преображение Господне" - църкавата е най-старата постройка в града. Градена е през 1763 - 64г., завършена е през 1765г. Изградена е изцяло от камък с дървени пояси и спънки между поясите и ъглите;
 • Тракийска куполна гробница - намира се под насипа на надгробна могила. Изградена е от камък и тухли, с оригинално засводяване на централното помещение;
 • Исторически музей - в музея е показана историята на града и региона от праисторическия до късносредновековния период;
 • Музей на солта - единственият в България и на Балканския полуостров специализиран музей за производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода. Солниците към музея произвеждат сол по същия начин, по който това е ставало в древността. Посетителите могат да видят "на живо" всички технологични операции, да разговарят със соларите, да усетят автентичната атмосфера на миналото.
Галерия със снимки от Поморие:
mt_gallery:Снимки от Поморие

Културно наследство
Поморие е създаден през през 6-5 век пр.н.е., като гръцка колония с името Анхиало. Има различни версии за превода на Анхиало, според една от тях означава място близо до солено езеро, а според друга - място до вода, до море.
В колонията се развиват солодобивът, риболовът, лозарството, както и търговията. Най-голям разцвет Анхиало бележи по време на римския период от историята си.
Градът влиза в границите на България по времето на хан Крум. По време на османското владичество продължава да бъде важен търговски център и освен с виното и солта си, става известени и с термалните си извори.
Според легендата в края на 18 век в Анхиало се заелил Селим Бей, който страдал от неизлечима болест. Той притежавал голям чифлик. Един от неговите ратай - дядо Нено имал сън, в който видял красив момък на кон (Свети Георги) и чудотворна вода, извираща от двора на чифлика. Повлиян от сънят си дядо Нено разкопал мястото в двора, което му се присънило. Там открил каменна плоча с лика на светеца. Извадил я и от дупката започнала да извира вода. Дядо Нено споделил открието си със Селим Бей. Господарят му повярвал и повикал владиката да освети мястото. Скоро Селим Бей бил излекуван и приел християнската вяра задено със семейтвото си, а в чифлика построил параклис. Когато овдовял той дарил цялото си имение, за да бъде създаден манастирът "Свети Георги".
От 1934 година градът получава новото си име Поморие и започва да се развива като туристически център. Много хора от страната и чужбина идват в тук, за да се насладят на лечебните кални бани.

Празници:

 • Яворови дни - национални поетични празници;
 • Празници на виното - "Море от вино" - промоции на вина и концертни прояви;
 • 6-май празника на Поморие - отбелязва се с богата културна програма;
 • Национална седмица на морето - Поморие.

Кухня
В многобройните ресторанти и заведения може да се насладите на рибни и морски деликатеси; вкусни ястия от българската, европейска и средиземноморска кухня; ястия на грил. Не пропускайте да опитате традиционната за региона "Цаца със зелен лук по поморийски", както и прочутите поморийски вина.

Плажове
Плажовете на Поморие са с фин, черен пясък. Плажната ивица е с площ 18 700км.м.  и дължина около 7 метра. Крайбрежното морско дъно е със слаб наклон, без рифове и студени морски течения, безопасно за къпане.

Забавление
Поморие предлага забавление за всеки вкус. Курортът разполага с отлични възможности за среднощни фиести в откритите и закрити клубове, барове и дискотеки. През деня може да покарате водно колело или джет; да тренирате в някоя фитнес зала; да се разходите в старата част на града и да се насладите на черноморските градски къщи или просто да си почивате на плажа.
Детски център "Амазония" предлага разнообразни забавления за най-малките: пързалки, препятствия, басейн с топки, катерушки, люлки и много други. Тук децата могат да играят спокойно, докато техните родителите си почиват с чаша приятна напитка.

Как да стигнем до Поморие?

Със самолет:
Най-бързо до Поморие от София може да се стигне със самолет от летище София с полет София - Бургас. От Бургас до Поморие придвижването може да стане с автобус.

С кола:
До Поморие от София може да стигнете с кола: София - Стара Загора - Сливен - Бургас - Поморие. За да планирате точно пътуването си може да използвате maps.google.com.

С влак:
От централна железопътна гара София може да се стигне до Бургас с експресен влак. За спални и кушет вагони се изисква минимум едноседмична предварителна резервация, с оглед на ограничените места. От Бургас до Поморие придвижването може да стане с автобус.

С автобус:
От централна автогара София може да се стигне до Поморие с директен автобус. През летния сезон автобуси в тази посока, на различните автобусни компании има 4-5 пъти на ден. Препоръчително е закупуването на билетите да става поне една седмица предварително.

Виж още: Хотели в България

Видео от Поморие:
{youtube}b3y7dzARlZQ&feature=player_embedded{/youtube}

{youtube}DjIVv9hS4GE{/youtube}

Допълнителна информация:

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук