Бургас

Обща информация за курорта
Бургас е град в Източна България. Той е вторият областен център на българското Черноморие. Разположен е в най-западната точка на Бургаския залив на полуостров, обграден от 3 езера – Атанасовско езеро, Бургаско езеро и Мандренско езеро. Намира се на 390км. източно от София и на 133км. от Варна.
Климатът се характеризира с мека зима и продължително слънчево лято. Плажът е покрит с тъмни пясъци.

Културни и природни забележителности
Бургас е модерен и красив град със съвременна и старинна архитектура. В добро състояние са запазени 264 сгради, обявени за паметници на културата.
Повечето паметници на културата са разположени край двете главни улици на града - „Александровска“ и „Богориди“ и около площада пред църквата „Св. Св. Кирил и Методий“.

Галерия със снимки от Бургас:

mt_gallery:Бургас Окръжният исторически музей е основан през 1925г. Тук може да видите керамични съдове, битови предмети, монети и накити от античността, каменни надгробни плочи, плочи на тракийски конници, сечива и макети на древни селища, снимки на възрожденци и народни будители.
Етнографският музей се намира в къща построена през 1873г. и обявена за паметник на културата. Изложени са традиционни кукерски маски, характерни за региона костюми, битови предмети, обредни атрибути. Във видеозалата на музея се прожектират филми с етнографска и историческа тематика.
Природонаучният музей съдържа много експонати - 1200 свързани с насекоми и влечуги, повече от 140 вида риби, растения от странджанския край, защитени и ендемитни видове.
Художествена галерия „Петко Задгорски“- Бургас е една от най-старите в страната. Намира се в бившата еврейска синагога - строена в 1905-1910г. от италианския архитект Рикардо Тоскани.
Морската градина е разположена на висок бряг. В нея има множество цветни лехи и дървета Тук се намират малък зоопарк и летният театър. В театъра се провежда Международният фолклорен фестивал.
Катедралната църква „Св. Св. Кирил и Методий“ е разположена в близост до пазара и привлича туристите с прекрасните си стенописи и дървения олтар.
Арменската църква се намира в близост до хотел „България“. Построена е през 1855г. от местното арменско малцинство, подпомогнато от българи.
Островния манастир „Св. Анастасия“ се намира на на 6км. навътре в морето. Запазена е само манастирската църква „Св. Богородица“, датираща от ХV – ХVІв. Резбованият иконостас е изработен през 1802г.
Културния облик на града се оформя от Филхармонията, Операта, Драматичният и Кукленият театър.
На 18км. югозападно от Бургас са разкрити останки от античния и средновековен град Деултум (Дебелт). Това е единствената римска колония на военни ветерани на Балканския полуостров. Обявен е за национален археологически резерват.
На юг от Бургас се намира крепостта Пиргос. Около нос Чукаля на 15км от Бургас се намира паркът Отманли с гъста гора и ловно стопанство.
Атанасовското езеро е национален резерват със световно орнитоложко значение. Той е на второ място в Европа по брой на редки защитени видове птици.
Бургаските солници са разположени при връзката на Атанасовското езеро с морето. Това са най-големите солници в България. Тук в автентичен вид е запазен занаятът на соларите.
Бургаското езеро е най-голямото естествено езеро в България. Известно е още и като езеро Вая. Дължината му е 9.6км., а най-широката му част е 4.5км. Езерото има богат растителен и животински свят - над 60 вида безгръбначните животни. 23 вида риби, 254 вида птици. В езерото гнездят много чапли, корморани, кокилобегачи и гмурци.
Мандренското езеро е най-южното от трите Бургаски езера, с площ на водната повърхност около 1300 хектара. За защитени територии са обявени - част от устието на лимана - защитена местност „Пода“, с площ 107 хектара; предложената за местност „Узунгерен“ - с площ 210 хектара. Крайбрежието на езерото обхваща и най-северните склонове на Странджа. Те се характеризират с горска растителност - див божур, снежно кокиче, минзухари.
Местността „Пода“ е разположена в близост до Бургас, в ляво от пътя за Созопол. Територията се обособява като най - източната лагунна част на Мандренското езеро. В югозападната част на местността е построен Природозащитен център. В центъра има стая за гости, сувенири, възможност за използване на наличната оптика и гледане на филми за природата.
Бургаските минерални извори се намират в близост до града. Тук са разкрити останки от античния и средновековен град Аква калиде и тракийското светилище на Трите нимфи.

История
Бургас е е наследник на римския град Деултум. По-късно бива наречен Девелт, от където произлиза името на днешното село Дебелт. През средновековието тук е построена крепостта Пиргос, която вероятно е използвана като наблюдателна кула. През 17 век Бургас получава настоящото си име. Първоначално носи името Ахело Бургас, а след Освобождението – Бургас. Градът се разраства и се превръща в център на Южното Черноморие. Построяват се заводи, нефтохимически комбинат, произвеждат се сол и желязо.

Празници
Фестивали и празници в Бургас:
- Петдневка на класическата немска и австрийска музика – април;
- Национален конкурс за млади изпълнители на българска популярна песен „Сезони“ - Годишни музикални награди – април;
- Национален литературен конкурс „Петя Дубарова“ - май;
- Флора Пролет - май;
- Международен фестивал на детските хорове - май;
- Международен театрален фестивал „Ерата на Водолея“ - май;
- Международен театрален фестивал на малките форми - „Театър в куфар“ - май, юни;
- Конкурс „Градините на Сарафово“ - Бургас – лято, море – юни;
- Триседмичен фестивал на операта и класическата музика в памет на диригента Емил Чакъров – юли;
- Национална седмица на морето – август;
- Международен фолклорен фестивал – август;
- Международен фолклорен фестивал и Седмица на изкуствата за деца – август;
- Международна поп- и джазсреща „Бургас и морето“ - септември;
- Международен театрален фестивал „На брега“ - септември;
- Флора Есен - септември;
- Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Сезони“ - Есен-Зима - октомври
- Международен турнир по състезателни танци - декември.
- Празник на Св. Николай чудотворец и ден на Бургас – 6 декември

Заведения и кухня
В курорта всяко заведение предлага прясна риба от Черно море. Освен традиционните рибни деликатеси може да опитате китайска, испанска, италианска и световна кухня.
Някои от по известните заведения за хапване са:
- Ресторант Авеню - ул. Транспортна 6, тел.: +359 88 480 88 84
- Ресторант Златна котва - ул. Ал. Богориди 64,тел.: +359 56 824 949
- Ресторант Железният светилник - ул. К.Фотинов 28, тел.: +359 56 841 819
- Ресторант Гролш - Приморски парк (Флората), тел.: +359 56 813 426
- Реасторант Воденицата - Приморски парк, Северен плаж, крайбрежна алея, тел.: +359 897 988 334; +359 878 324 100
- Ресторант Виена - срещу ул.Оборище 92, тел.: +359 56 824 164

В Бургас нощния живот кипи. Може да избирате между доста заведения в зависимост от предпочитанията Ви. Някои от по известните нощни заведения са:
- Dance Club AVENUE - ул. Александровска № 59, тел.: +359 898 550 898
- Bar & Disco КАРАОКЕ - Бургаска опера, вход Куклен театър, ет.2, тел.: +359 899 923 049
- SILVER CLUB - пл.СВОБОДА 4
- Dance Club ALIBI- Бургас, Приморски Парк , тел.: +359 887 712 823
- Хит Клуб ВСЕЛЕНА - Приморски парк, Плажна алея, тел.: +359 887 602 120
- Live Music Club THE BOX - ул. Александър Велики 1, тел.: +359 887 897 454

Плажове
Централният плаж се намира под морската градина и до него се стига по красиво стълбище, обрасло в зеленина. Пясъкът е тъмен, поради многото примеси от магнетит. Близо до квартал Изгрев и солниците се намира севереният плаж.

Забавление
Курортът предлага голямо разнообразие от възможности за забавление - парапланеризъм, водни колела, джетове и ски, концерти, фестивали, театър.
- Ако искате да се разходите може да посетите Морската градина, да разгледате културните забележителности в центъра на града или просто да вървите по крайбрежната алея и да се наслаждавате на морето.
- Вечер може да се забавлявате в някое от многобройните заведения, разположени на самия морски бряг и модерните нощни клубове.
- Край о-в „Св. Анастасия“ се провеждат международни състезания за подводни спортове.
- При пристанище Бургас са организирани ветроходни школи.

Как да стигнем до Бургас?

Със самолет:
Най-бързо до Бургас от София може да се стигне със самолет. Летище Бургас работи през цялата година. Полетът от София е 40 минути.

С автобус:
От централна автогара София тръгват директни автобуси до Бургас. През летния сезон е препоръчително закупуването на билетите да става поне една седмица предварително.

С влак:
От централна железопътна гара София може да се стигне до Бургас с експресен влак. За спални вагони се изисква минимум едноседмична предварителна резервация, с оглед на ограничените места.

Виж още: Хотели в Бургас

Видео от Бургас:
{youtube}R2uH9GEoSlE{/youtube}

{youtube}0LtliYxzkpg{/youtube}

Допълнителна информация:
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук