БЪЛГАРИЯ На Море Курорти Св. Св. Константин и Елена

Св. Св. Константин и Елена

Обща информация за курорта
Курортен комплекс  "Св.  Св. Константин и Елена" е първият български черноморски курорт. Старото му име е "Дружба". Разположен е на около 8 километра северно от град Варна. Изграждането му започва през 1908г. в околностите на манастира "Св. Св. Константин и Елена".

Курортът е известен със съчетанието на  чист въздух, гора и море. Разположен  е  върху  естествена тераса над морето с височина около 10 - 15м и е  покрит с многогодишна широколистна гора, която достига почти до брега. На територията му има много минерални извори с лечебни свойства.

Забележителности
Манастир "Св. Св. Константин и Елена"
- Според преданията манастирът е построен през 14 - 16 век. Монаси, бягащи от турските набези, намерили убежище в гората. Там те открили икона на Св. Св. Константин и Елена и решили да построят малък манастир в близост до аязмо с лековита вода. Сградите на манастира, построени от тежък ломен камък и до днес са запазени в много добро състояние.

На юг от курорта е разположен дворецът Евксиноград. Строен е за лятна резиденция на княз Александър І Батенберг. Първоначално тя била наречена Сандрово. Сегашното си название Евксиноград (от гръцкото име на Черно море - Euxenos pontos) получава през 1893г. от княгиня Мария Луиза. Дворецът е разположен на крайморска ивица от 3км върху високо плато, издигнато над морския бряг. Комплексът заема обща  площ от  850дка. От тях 550дка заема дворецът с парка.

mt_gallery:Св. Св. Константин и Елена
Културно наследство - история , празници , кухня
Още преди Освобождението (1878г.),  това уникално място се посещава с цел почивка и лечение. През 1908г., се посрещат първите туристи в пристроената сграда на манастира. До 1912г.  е построена втора сграда с 12 стаи. След започване на войните до 1918г. курортът не се развива. През 30-те години се наблюдава активно строителство на почивни станции. Началото е поставено през  1929г.  със строежа на станцията на Българските пощи.

През 2007 година "Св. Св. Константин и Елена" е избран за курорт на годината от читателите на сп. Travel Magazine, а през 2008 година курортът отбелязва  100 години от създаването си.

В курорта може да се насладите на традиционни български ястия  и кулинарни деликатеси, приготвени в някой ресторант или заведение на плажа.

Плажове и забавление
Плажовете са открити от Май до Октомври, а плажната ивица е с фин пясък  и  с дължина повече от 3.5км. Освен да хванете тен на плажа може да се забавлявате като покарате сърф, джет или водни ски.  
Курортът предлага много възможности за забавление: клубове, открити и закрити минерални басейни, тенис кортове, детски площадки, футболно игрище. Може да се разходите до Варна или Златни пясъци.
Прекрасната широколистна гора, седемте минерални извора, както и множеството атракции го правят желано място за почивка и туризъм.

Как да стигнем до "Св. Св. Константин и Елена"?

Със самолет:
Най-бързо до "Св. Св. Константин и Елена" от София може да се стигне със самолет до Варна. Летище Варна работи през цялата година. През летния сезон самолети от летище София в посока Варна има 6-7 пъти на ден. Полета трае 50 минути. От Варна може да се качите на автобус за курорта.

С влак:
От централна железопътна гара София може да се стигне до Варна с експресен влак. За спални и кушет вагони се изисква минимум едноседмична предварителна резервация, с оглед на ограничените места. От Варна може да да се качите на автобус за "Св. Св. Константин и Елена".

С автобус:
От централна автогара София тръгват директни автобуси до Варна. През летния сезон автобуси в тази посока, на различните автобусни компании има 4-5 пъти на ден. Препоръчително е закупуването на билетите да става поне една седмица предварително. От Варна може да да се качите на автобус за "Св. Св. Константин и Елена".


Виж още: Хотели в Св. Св. Константин и Елена


Допълнителна информация:
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук