Албена

Обща информация за курорта
Черноморският курорт Албена е известен с неповторимите панорамни гледки, с впечатляващите плажни ивици и  забележителната терасовидна архитектура на хотелите. Хотелите са разположени по този начин, за да имат изглед към морския бряг и възможност за изобилие от слънце.
На цялата тази красота е дадено и подходящо име – на красивата Йовкова героиня. Курортът се намира на 32км северно от Варна. Създаден е през 1968г. В началото на построяването идеята е била курортът да бъде като продължение на балчишката курортна част на юг от двореца.
Днес Албена е един от водещите черноморски курорти и е предпочитан от много българи и чужденци. Голяма заслуга за това има резерват Балтата. Разпрострян на 183 хектара, резерватът обхваща територията на главния път Кранево – Албена, продължава зад хотелите на комплекса и достига откритите водни площи на Черно море. По този начин е създадено едно неповторимо съчетание на природа и удобства, предлагащо разнообразни форми за почивка и екотуризъм.

Галерия със снимки от Албена:
mt_gallery:Албена

Забележителности
Само на 12км от Албена се намира курортът Балчик, където може да посетите Ботаническата градина и Архитектурно-парковият комплекс Дворецът, който в началото на 20 век е резиденция на румънската кралица Мария.
На 3км от Албена се намира село Оброчище. Селото е известно с мюсюлманският манастир "Текето", вероятно строен през 16в. Светилището се почита от християни и мюсюлмани. Вярва се, че в "Текето" е погребан светец. Според християните това е "Св. Атанасий", а според изповядващите исляма духовния водач Ак Язълъ баба.
Резерват Балтата, който представлява лонгозна гора край река Батова.

Кухня
Освен ресторантите на хотелите в курорта има още много ресторанти и бистра предлагащи разнообразни специалитети от традиционната българска кухня, европейската, индийската и китайска кухня, както и прясна риба и рибни деликатеси.

Плажове и забавление
Плажната ивица на курорта е с дължина 5км и ширина 150 метра. От по-отдалечените хотели има автобуси до плажа и обратно на всеки 30 минути (всеки ден от 10 – 17.30ч.) и  мини влакчета  – всеки ден от 8-20ч. Освен това може да поръчате такси  по телефона от хотела. Освен на плажа туристите могат да се забавляват и като се възползват от богатите възможности, който предлага курортът. В Албена има тенис кортове, басейни, детски площадки, голф игрище, спортни зали, футболни игрища, конна база, барове. На туристите се предоставят възможности за взимане под наем на колела, коли, лодки, яхти, водни-колела и джетове. През лятото се организират  фолклорни и шоу програми.

Как да стигнем до Албена?

Със самолет:
Най-бързо до Албена от София може да се стигне със самолет до Варна. Летище  Варна работи през цялата година. През летния сезон самолети от летище София в посока  Варна има 6-7 пъти на ден. Полета трае 50 минути. От Варна може да се качите на автобус за Албена.

С автобус:

От централна автогара София тръгват директни автобуси до Албена. През летния сезон автобуси в тази посока, на различните автобусни компании има 4-5 пъти на ден. Препоръчително е закупуването на билетите да става поне една седмица предварително.
Автогара Албена обслужва маршрутите до Варна, Добрич, Балчик и Каварна. През летните месеци транспорт по тези направления има на всеки 30-60 минути.

Виж още: Хотели в Албена


Видео от Албена:
{youtube}h0wrbMYoaZU{/youtube}

Допълнителна информация:
Webcam Плаж Албена:

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук